De plek voor het Tiny Forest in Huijbergen.
De plek voor het Tiny Forest in Huijbergen. Foto: Marjan Bosch

Huijbergen krijgt Tiny Forest met bijzondere vorm

Door: Britta Janssen Algemeen

HUIJBERGEN – De gemeente Woensdrecht krijgt er een bosje bij: een Tiny Forest in Huijbergen. Hiervoor werken De Huijberg en Broederhuis Sint-Marie samen, begeleid door natuurorganisatie IVN Nederland.

Volgens Marjan Bosch van De Huijberg is een Tiny Forest (vertaald, klein bos) een dichtbegroeid inheems mini-bos dat verdroging tegengaat, water bergt bij overvloedige regenval, luchtkwaliteit verbetert, verkoeling biedt op warme dagen en CO2 opslaat. “Daarnaast zorgt een Tiny Forest voor biodiversiteit”, legt Bosch uit. “Vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren voelen zich er thuis. Er is vaak een buitenlokaal bij: een plek voor klassen of andere groepen, om les te krijgen in de natuur. We gaan dan straks ook samenwerken met basisschool Ste. Marie.”

Miyawaki

Dat het Tiny Forest in Huijbergen een plek krijgt is best bijzonder. “Tiny forest is een wereldwijd geregistreerd handelsmerk en uit 170 aanmeldingen voor een project van IVN is Huijbergen gekozen als één van de twintig locaties. Het project past goed bij het Broederhuis en De Huijberg en door het educatieve karakter is het voor alle partijen interessant.” Mensen die nu denken dat er toch al wel genoeg bos in deze omgeving is, hebben inderdaad gelijk. Een Tiny Forest is een ander concept. “Je kunt straks alleen om het bos heen lopen, er komt geen paadje doorheen. Een Tiny Forest is er voor de bomen zelf, niet voor de mensen. Daarmee kun je ruimte geven aan biodiversiteit.” Om een Tiny Forest te creëren, worden de betrokkenen opgeleid volgens de Miyawaki-methode. “Zo kunnen natuurlijke bossen versneld herstellen. Normaal gesproken duurt dit minstens honderd jaar, maar de methode maakt het mogelijk in zo’n tien jaar tijd een bos te realiseren.”

Inheems

Het Tiny Forest wordt volgens Bosch ongeveer honderddertig vierkante meter groot. Het verrijst op de plek waar nu een groot grasveld is. “Drie dode coniferen worden gekapt en daarna wordt de bodem bewerkt. Er zullen alleen autochtone, inheemse plantmaterialen gebruikt worden, zoals zaailingen van wilde bomen. Deze zaailingen zijn beter in staat om te gaan met veranderingen. Het bos bestaat straks uit meerdere lagen, hoog, laag en struiken. Denk aan eiken, beuken en lindes, maar ook wilde appels en peren, meidoorn, lijsterbes, hazelaar, liguster en sporkenhout. In totaal komen er 25 verschillende soorten inheemse planten en bomen.”

Symbool

De komende periode wordt de bodem gereed gemaakt voor het kleine bos, waarbij maart de uiterste datum is voor het aanplanten van het groen. “Het bos krijgt de vorm van een tau, T, de letter waarmee Franciscus ondertekende en zegende", legt Bosch uit. "Het is het symbool van de Franciscaanse Beweging en daarmee een mooi teken van verbondenheid aan de Broeders in Huijbergen.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief