Leon van Meir wilde naar de Noordkaap fietsen, maar strandde bij de Zweeds-Finse grens. FOTO LEON VAN MEIR
Leon van Meir wilde naar de Noordkaap fietsen, maar strandde bij de Zweeds-Finse grens. FOTO LEON VAN MEIR Foto: Leon van Meir

'Als doel wegvalt, kun je jezelf tegenkomen'

Door: Britta Janssen Algemeen

OSSENDRECHT – Duizenden kilometers fietsen van Nederland naar Zweden richting de Noordkaap. Leon van Meir uit Ossendrecht deed het, want hij wilde de Noordkaap graag nog eens zien. Helaas bereikte hij zijn eindbestemming niet, door coronamaatregelen in Finland, maar de reis bracht hem wel dichter bij zichzelf.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het was niet Van Meirs eerste fietsreis. “Vorig jaar ben ik naar Finland geweest, op de fiets naar de Noordkaap. Destijds ben ik wel bij de Noordkaap gekomen, maar toen was het heel slecht weer met veel mist. Dus ik wilde de Noordkaap graag nog eens zien.” Ditmaal ging de reis via Zweden, een reis van zo’n 3.400 kilometer op de fiets. “De reis vorig jaar was zo’n 2.300 kilometer, dus het waren wel wat meer kilometers. Ik heb helaas weinig vooraf kunnen trainen, door onder meer de warme periode en de drukte in het eigen bedrijf. Ik ben uiteindelijk dus zo op de fiets gestapt en heb daardoor de eerste week wel wat afgezien, maar daarna ging het allemaal goed.”

Grenspost
Van Meir keek uit naar het bereiken van de Noordkaap en dus was het een domper dat dat niet lukte. “Het fietsen zelf was geweldig om te doen. Door fietsen word ik rustiger in mijn hoofd. Het weer was ook best goed, maar ik was blij dat ik bij de Finse grens kwam. Fietsen in Zweden was niet heel fijn, ik was het er wel beu. Maar helaas, aan de grens stond opeens een complete grenspost van een man of zeven door de coronacrisis. Zweden en Finland pakken dit anders aan, waarbij Finland strenger is qua maatregelen. Omdat ik een niet-noodzakelijke reis maakte, mocht ik de grens niet over. Ik moest terug naar Zweden, heb via Google Maps gekeken waar het dichtstbijzijnde vliegveld was. Dat bleek 350 kilometer fietsen. Over de snelweg ben ik daar in een paar dagen heen gefietst, wat officieel natuurlijk niet mag, maar het alternatief was een moeilijke route in niemandsland met een omweg. Bovendien reden er meerdere fietsers over de weg. Het laatste stuk heb ik overigens wel de bus gepakt naar Skelleftea, waar het vliegveld was.”


Fiets

In het Noord-Zweedse Skelleftea kwam hij een volgend probleem tegen. “Ze weigerden mijn fiets mee te nemen in het vliegtuig, omdat die niet ingepakt was. De vorige keer in Finland kon mijn fiets zo mee, maar nu mocht het echt niet. Ik kon ‘m gelukkig stallen bij een hoteleigenaresse die ik in Skelleftea had leren kennen. Zo kwam ik thuis, maar zonder mijn fiets. Mijn dochter heeft op Facebook een oproep geplaatst om mijn fiets ook weer thuis te krijgen. Er zijn diverse reacties op gekomen en mijn fiets zal in de komende weken door een vrachtwagenchauffeur, die daar in de regio moet zijn, meegenomen worden. Facebook is zo een mooi middel om iets voor elkaar te krijgen.”

Heimwee

Ook al heeft Van Meir zijn reis niet kunnen voltooien, hij kijkt er toch met voldoening op terug. “Doelen die ik stel, zijn soms extreem en ik heb zoveel wilskracht, dat ik soms aan dingen voorbij ga. Ik heb van deze reis geleerd dat als het doel weg is, je jezelf kunt tegenkomen. Ik had opeens bijvoorbeeld heimwee naar huis, dat heb ik anders nooit. Mijn emmer is door de reis echter geleegd en ik kan er voorlopig weer tegenaan.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief