Henk Kielman bij één van de ondergrondse containers.
Henk Kielman bij één van de ondergrondse containers. Foto: Humphrey Hekhuizen

'Door het scheiden kom je wel voor een dilemma te staan'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Een actie zoals de E-Waste Race is zeker niet het enige wat speelt op het gebied van afval in de gemeente Woensdrecht. “Het is een onderwerp waarover iedereen een mening heeft en dat iedereen bezig houdt”, zegt wethouder Henk Kielman.

Hij heeft al vaker gezegd dat tijdens een begrotingsbehandeling een onderwerp over enkele miljoenen zo kan worden goedgekeurd. “Maar als het over een paar cent extra voor een afvalbak gaat, zijn we hartstikke lang bezig”, zegt Henk Kielman. “Het gaat iedereen aan en we hebben er allemaal mee te maken.”

Plastic

Onder de noemer ‘Van afval naar grondstof’ (Vang) heeft Woensdrecht net als andere gemeenten zich ten doel gesteld om maximaal honderd kilo restafval per inwoner per jaar weg te gooien. Het ligt nu rond de 150. “Ik heb zelf meegedaan aan de pilot met ondergronds inzamelen en zie dat je vooral veel glas, plastic en papier en karton hebt. We hebben begin dit jaar ook de aandacht gevestigd op het groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Als je dat allemaal goed scheidt blijft er niet zoveel restafval over.”

De deelnemers aan de pilot haalden de Vang-doelstelling. Ze gooiden slechts 73 kilo restafval weg.

Permanent

De inzamellocaties zijn dan ook omgezet naar permanente inzamelpunten. Bovendien mogen meer mensen meedoen. “Door het scheiden kom je wel voor een dilemma te staan, want hoe minder grijze bakken er langs de weg staan, hoe minder inkomsten wij hebben. Daarin moet je een balans zien te vinden, zeker omdat de gemeenteraad heeft bepaald dat afvalinzameling kostendekkend moet zijn.”

Vervuiler

Woensdrecht huldigt het principe ‘de vervuiler betaalt’. Hoe vaker je de grijze bak voor het restafval buiten zet, hoe meer je betaalt. 

Ondanks die maatregel kampt de gemeente met een tekort van een paar ton op de begroting van 2,5 miljoen euro. “Dat is vooral omdat het verwerken van afval steeds duurder wordt. Het is niet leuk, maar we moeten nu eenmaal van ons afval af.” Kielman wil deze lijn doorzetten in de toekomst. “Het scheiden moet beter, niet alleen voor het milieu, ook voor je portemonnee. We moeten onze inwoners daar op blijven wijzen. Het is niet zo moeilijk, maar we moeten het wel zelf doen.”

Meer informatie over afval scheiden vind je op www.saver.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief