Afbeelding

'De bieb is niet suf, juist dynamisch'

Door: Bregje Kop Algemeen

HOOGERHEIDE - Roos Herman is op 1 september officieel geïnstalleerd als directeur-bestuurder van Bibliotheek West-Brabant. Ze is daarmee de opvolger van Frederique Ansink die op 3 september afscheid nam. 

Roos Herman staat hiermee aan het roer van een organisatie die nog volop in ontwikkeling is. Dit jaar werden de Bibliotheek VANnU en Bibliotheek De Markiezaten nog gefuseerd. “Er zijn nog genoeg uitdagingen voor de komende tijd.” Zeventien jaar lang werkte ze bij MEE, dienstverlener die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. “Daarbij gaat ligt de focus op zelfredzaamheid, participatie en inclusie, oftewel dat iedereen mee kan doen.”

Doorgroeien

Maar, na zeventien jaar was Roos toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik wilde doorgroeien naar een andere functie of iets totaal anders gaan doen maar wel met grote maatschappelijke betrokkenheid.” En dat is gelukt. Ze kwam uit bij de vacature voor directeur-bestuurder van Bibliotheek West-Brabant.

Naadloos

“Ik kwam hem zelf tegen, maar ik werd er ook op geattendeerd door mijn netwerk. Deze functie sloot naadloos aan bij wat ik wilde. Het is echt een hele goede match”, stelt ze nu. “De eerste reactie van vrienden was: ‘Maar een bibliotheek is toch suf?’, maar als ik dan uitleg wat we allemaal doen, dan krijgen ze toch een heel ander beeld van de bieb. De bibliotheek is veel dynamischer dan mensen denken.”

Boekenwinkel

Hoewel Roos graag boeken leest, zou ze zichzelf overigens niet meteen omschrijven als boekenfanaat. “Al heb ik wel ooit in een boekenwinkel gewerkt, maar dat is misschien wel twintig jaar geleden”, lacht ze. “Wat ik vooral interessant vind, is dat boeken je wereld groter maken, je perspectief verbreden. Dat is heel breed, net als de functie van een bibliotheek in de samenleving.”

Cursussen

Want dat de bibliotheek tegenwoordig meer is dan alleen een plek waar je boeken kan lenen, dat moge duidelijk zijn. “Persoonlijk vind ik het heel mooi dat de bibliotheek een openbare plek is waar iedereen terecht kan. Of je nou lid bent of niet, je bent altijd welkom. Studenten kunnen hier studeren, je kan cursussen en workshops volgen, printen, een krantje lezen, noem maar op. Zo helpen we bijvoorbeeld mensen met het leren lezen en schrijven, digitaal vaardig worden en is de bibliotheek een informatiepunt.

Inclusie

Daarnaast zijn er bibliotheken op school, gericht op het leesvaardiger maken maar vooral ook op het plezier van lezen. Net als bij MEE zetten we in op zelfredzaamheid, inclusie en participatie.”

Toch is dat niet de enige overeenkomst. “Ik zit er natuurlijk nog maar kort, dus ik moet de branche echt nog leren kennen.” In de eerste dagen heeft Roos vooral kennisgemaakt met wethouders, beleidsmedewerkers en collega’s uit het vak. “Het is een hele mooi branche en ik merk bij de collega’s een enorme bevlogenheid, creativiteit en flexibiliteit. Wat ik wel meeneem vanuit mijn vorige baan is dat ik wil bijdragen aan nog meer de verbinding maken met andere organisaties. Het gaat in mijn ogen niet alleen om de bibliotheek, samen met partners moeten we gaan bekijken waar behoefte aan is in de maatschappij en waar we op in moeten springen.”

Technisch

Daarnaast is er voor Roos nog de uitdaging om de komende tijd ervoor te zorgen dat de bibliotheek meer één organisatie wordt. “Begin dit jaar is er de fusie geweest en hoewel die technisch afgerond is, duurt het nog wel even voordat alles op elkaar afgestemd is.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief