De kletstent bij Mariahove. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De kletstent bij Mariahove. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

'We willen niet terug naar een algehele sluiting'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – De tweede coronagolf treft helaas ook diverse locaties van zorgorganisatie tanteLouise. Op dit moment zijn er besmettingen in Heideduin in Hoogerheide en Mariahove in Ossendrecht. Bezoek blijft, anders dan in het voorjaar, wel mogelijk.

Volgens Jan-Kees van Wijnen, directeur zorg en behandeling bij tanteLouise was het te verwachten dat de organisatie ermee te maken zou krijgen. “Het kan morgen weer anders zijn, maar op dit moment zijn zowel in Heideduin als in Mariahove meerdere bewoners positief getest. Ook een aantal van onze medewerkers blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Dit bleek in de afgelopen twee weken. Nadat op beide locaties een medewerker positief testte, hebben we meteen alle medewerkers en bewoners die direct contact hebben gehad getest. Ook hebben we de betreffende woningen uit voorzorg in quarantaine of isolatie geplaatst. In De Beukenhof hebben we tot op heden gelukkig nog geen besmettingen gehad.” 

Binnenkort kunnen mensen ook op de website van tanteLouise zien op welke locaties er iets aan de hand is. “We hebben gemerkt dat mensen hier prijs op stellen.”

Bezoek

Volgens Paula Vorstenbosch, locatiemanager van Heideduin, moesten de bewoners die in aanraking zijn geweest met een positief geteste medewerker of bewoner in quarantaine. “Dit weekend kon al een deel uit quarantaine. Dat is hartstikke fijn. Je mag tijdens quarantaine wel bezoek ontvangen, maar het is anders dan anders.”

Van het sluiten van locaties voor bezoek of het opzetten van kletstenten is nog geen sprake. “In het voorjaar waren we genoodzaakt onze locaties voor bezoek te sluiten.”, zegt Van Wijnen. “Dat is heel zwaar geweest voor bewoners en familie. Nu kunnen we veel meer maatwerk leveren. Terug naar een algehele sluiting willen we niet meer.”

Afspraak

Bezoek blijft mogelijk, ook al is er een besmetting. Er gelden dan natuurlijk wel bepaalde voorzorgsmaatregelen. Mensen moeten bijvoorbeeld een afspraak maken en in sommige gevallen beschermende kleding dragen. “We kijken per situatie wat nodig is. Kletstenten komen er op dit moment niet, omdat de locaties niet dicht gaan. Wel kan het bijvoorbeeld zijn dat we bezoek ontvangen in een gemeenschappelijke ruimte als dat veiliger is omdat er op een woning een besmetting is.”

Tijdens de vorige golf werd met name Heideduin hard geraakt.

Anders

Een deel is toen ingericht als speciale verpleegafdeling. “Medewerkers hebben met persoonlijke beschermingsmiddelen de bewoners verzorgd, zodat het virus zich niet verder zou verspreiden. De situatie is nu echt anders dan in het voorjaar. We kennen het virus nu beter, kunnen meer testen, hebben ervaring opgedaan met maatregelen en wij, en de organisaties waarmee we samenwerken, zijn er beter op ingericht.”

Mondmaskers

Volgens Van Wijnen is het risiconiveau ‘zorgelijk’ echter niet voor niets afgegeven. ”Het aantal besmettingen in onze regio loopt op. We moeten extra alert zijn.” Medewerkers en bewoners worden getest via het Bravis Ziekenhuis testen. “Dat geeft ons sneller inzicht. Vanwege de zorgelijke situatie gaan we over op het dragen van mondneusmaskers bij zorg en ondersteuning binnen anderhalve meter. Dat geldt zowel voor onze medewerkers, vrijwilligers als voor bezoekers. Zo nemen we het zekere voor het onzekere.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief