Jurrien in actie.
Jurrien in actie. Foto: Chris Hoppenbrouwer IJmuiden

Jurrien van Crugten droomt van de Moto GP

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – Twaalf jaar is hij, maar Jurrien van Crugten uit Hoogerheide kan hard rijden op een motor. Na een aantal jaar op minibikes te hebben gereden, deed hij dit jaar voor het eerst mee aan de Molenaar NSF 100 Cup. Met succes: als nieuwkomer won hij het Rookie kampioenschap en bovendien werd hij vierde in het Nederlands kampioenschap.

Vanwege alle coronaperikelen startte het raceseizoen voor Jurrien van Crugten veel later. Waar er normaal gesproken al in maart wordt geracet, kon Jurrien in wedstrijdverband pas in juli voor het eerst zijn motor starten. “Normaal gesproken rijden we ook acht wedstrijden tot en met september of oktober, maar nu werden deze wedstrijden van begin juli tot eind september verreden.”

Rempunten

De Molenaar NSF 100 Cup heeft een startveld van twintig rijders tussen de tien en veertien jaar. De motoren, van acht tot negen pk, zijn allemaal aan elkaar gelijk, maar iedere wedstrijddag wordt er geloot op welke motor je rijdt. Het komt dus op de rijder aan. “Het verschil wordt gemaakt in het bochtenwerk en de rempunten.” De rijders strijden om de Nederlandse titel, maar voor nieuwkomers is er ook het Rookie kampioenschap.

Kwalificeren

Jurrien kon zich direct mengen in de strijd om de Nederlandse titel. “Als nieuwkomer wist ik me iedere wedstrijddag binnen de top vijf te kwalificeren. In de vierde en vijfde wedstrijd viel ik echter, waardoor ik geen punten kon pakken. Ik zakte toen in de stand van de derde naar de zevende plaats. De zesde wedstrijd werd ik weer derde en dus zouden de laatste twee races in Assen bepalen of ik Rookie kampioen zou worden. Ik werd er uiteindelijk derde en tweede waardoor ik de titel won. Ik werd bovendien vierde in het Nederlands kampioenschap.”

De winst in het Rookie kampioenschap leverde Jurrien een prachtige beker op en een Go-Pro-camera voor op de motor.

Sponsoring

Voor Jurrien smaakt de titel naar meer. Volgend jaar doet hij weer mee aan de Molenaar NSF 100 Cup. “En dan ga ik voor Nederlands Kampioen van 2021.” Het talent heeft Jurrien in huis, net als de snelheid. Dat is al gezien door anderen. “Ik mag trainen in het team van de Nederlandse GP Moto 2-coureur Bo Bendsneyder, van de Bo Bendsneyder Academy. De nummer twee van dit jaar in de Molenaar NSF 100 Cup traint hier ook. We zitten ongeveer op hetzelfde snelheidsniveau en samen trainen maakt mij beter. Met de motor rijden we normaal op de kleinere circuits voor lichtere motoren, maar in de herfstvakantie mocht ik voor het eerst op het grote circuit van Assen trainen. Ook wil ik in 2022 starten in de Northern Talent Cup, een Noord-Europese Cup, waarmee je gemakkelijker kunt doorstromen naar de grotere wedstrijden. Achter de Northern Talent Cup zit dezelfde organisatie als de MotoGP en de Superbike. Je kunt alleen deelnemen als je prestaties goed genoeg zijn. Uiteindelijk is racen in de MotoGP mijn ultieme droom of bij de World Super Bikes. De kans is niet heel groot, maar ik ga er wel voor.”