(Weer) meer vlees op ons bord: ‘Van nature is de mens een alleseter’
<p>Diëtiste Els Modderman</p>

Diëtiste Els Modderman

(Foto: Bjoern Willimzig)

(Weer) meer vlees op ons bord: ‘Van nature is de mens een alleseter’

HOOGERHEIDE – Vijfhonderd gram vlees per week. Dat is wat het Voedingscentrum adviseert. Volgens Els Modderman van Diëtistenpraktijk Els Modderman in Hoogerheide gaan de meeste mensen daar overheen.


Volgens Els gaat het Voedingscentrum er van uit dat je het verdeelt over vijf dagen, dus honderd gram per dag. “De rest moet je aanvullen met het eten van ei, vis of noten en peulvruchten. Bovendien telt het broodbeleg mee. Een gemiddeld stukje vlees weegt in een restaurant al snel 250 gram, terwijl je op één dag, exclusief broodbeleg, genoeg hebt aan een stukje van vijftig gram. Maar in Nederland zijn wij heel erg gewend aan het eten van aardappelen, groenten en vlees. Het hoort er gewoon bij.”

Eiwitten

Nu is vlees eten op zich niet ongezond, want een mens heeft het nodig. “Van nature is de mens een alleseter en vlees bevat veel ijzer en eiwitten. Vooral rood vlees bevat veel ijzer. Je kunt vlees wel uit je menu weghalen, maar dan moet je opletten en je eten aanvullen met voldoende volkoren producten, noten en peulvruchten. Overigens is het niet zo dat vleesvervangers per definitie beter zijn. Het lijkt misschien gezonder, maar vaak bevatten deze veel zout of andere toevoegingen. In plaats van een vleesvervanger kun je ook gaan voor peulvruchten als kidneybonen of linzen of cashewnoten. Ook kun je beter onbewerkt, ongekruid vlees eten. Gekruid vlees bevat ook vaak te veel zout.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief