(Weer) meer vlees op ons bord: ‘Vegetarisch eten maakt je creatief’
Foto: De Huijberg

(Weer) meer vlees op ons bord: ‘Vegetarisch eten maakt je creatief’

HUIJBERGEN - Hoewel de meeste mensen nog vlees eten, zijn er genoeg mensen die kiezen voor een vegetarisch menu. Zij eten geen vlees of vis of zelfs veganistisch, geheel zonder dierlijke producten. De 61-jarige Rob Knipping, één van de bewoners van De Huijberg in Huijbergen, is vegetariër sinds zijn 23e.


Het was een bewuste keuze. “Zoals wij hier met dieren omgaan die voor consumptie en winst worden grootgebracht tot slachtrijp is mens en dier onwaardig. Het eten dat nodig is om deze dieren te voeden kunnen we beter geven aan de mensen zelf. Dan hebben de mensen die in armoede leven meer kans om iets van hun leven te maken. De natuur, denk aan het kappen van bomen voor bijvoorbeeld sojateelt, gaat voor een groot deel verloren, omdat wij zoveel dieren in korte tijd slachtrijp maken. En kijk naar de wereldzeeën. Alles wordt gevangen in de netten en wat men niet kan gebruiken wordt terug gegooid, levend of dood. Het dier is vaak verworden tot een product waaraan grof geld wordt verdiend.” 

Creatief

Hoe langer Rob vegetariër is, hoe meer hij zich verbaast dat het lijkt of dit iets bijzonders is. “In Nederland is alles te krijgen. Vegetarisch eten maakt je creatief met koken en lekker eten. Door gevarieerd te eten functioneert mijn lijf nog steeds goed. Afhankelijk van je eetpatroon kan het zijn dat je bijvoorbeeld vitamine B12 nodig hebt. Vegetariër zijn ervaar ik als een bewuste manier van leven. Met respect voor de schepping, voor dat wat leeft en op een goede manier tot wasdom komt.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief