Afbeelding
Foto: d'Ossekoppe

Stille start van het carnavalsseizoen: ‘Het maakt het heel onwerkelijk’

Door: Eugene de Kok Algemeen

De gemeente Woensdrecht en de carnavalsverenigingen in Hoogerheide en Woensdrecht (Wjeeldrecht), Ossendrecht (Ostrecht), Huijbergen (Sanegat) en Putte (Put en Buntland) hebben eerder besloten volgend jaar geen optochten te organiseren vanwege de verspreiding van het coronavirus. 

Ondanks deze tegenvaller houden de carnavalsverenigingen hoop dat ze in februari nog iets van het feest kunnen maken.

Ossendrecht 

‘Ge zijt ier in d’n jeemer gevalle’. Met dat motto gaat Ostrecht het carnaval van 2021 in. Waar het motto er eigenlijk op duidt dat je ‘in Ostrecht hartelijk wordt ontvangen’ zal dat komende editie anders zijn. Er is bijvoorbeeld geen optocht, maar wel carnaval met beperkingen.

Volgens Jimmy Noordermeer of Prins Zjim I van Ostrecht, is de elfde van de elfde anders dan anders. “We houden in het openbaar geen enkele activiteit. Online houden we met de Raad van Elluf wel de prins- en narverkiezing”, legt de prins uit. “Dit is normaal al besloten, maar het vindt nu op afstand plaats, vanuit onze huiskamers. Normaal gaan we na de verkiezing om 23.11 uur naar de Bronzen Os, maar nu is er niets. Het maakt het heel onwerkelijk.”

De elfde van de elfde is de start van het carnaval, maar in Ostrecht is er nog geen alternatief programma. “Carnaval is een sociaal feest, maar dat staat momenteel haaks op de sociale beperkingen. We weten niet hoe het er straks voor staat. We gaan wel wat doen om de sfeer van carnaval bij de mensen thuis te brengen, maar hoe of wat is op het moment nog niet bekend. We hopen over een paar weken meer duidelijk te maken. De carnavalskrant verschijnt in ieder geval wel zoals elk jaar. Er komt ook een carnavalslied en de insignes zijn verkrijgbaar. Ons doel blijft om carnaval in Ostrecht te organiseren, in welke vorm dan ook. En we zullen het straks dubbel en dwars inhalen als dat weer veilig kan.”


Er waren weer vele mooie creaties te bewonderen. - Foto: Jeroen Mol

Huijbergen

Nog nooit sinds de oprichting van carnavalsstichting De Sanegeit in 1962 is de optocht van Sanegat afgelast. Vorig jaar was het kantje boord en hadden de inwoners geluk met de weersomstandigheden. Vanwege de coronabeperkingen is er nu wel een streep gezet door de komende optocht en voor nu ook de rest van het programma.

Volgens Lia Linders, secretaris en penningmeester van De Sanegeit, was er een leuk programma met activiteiten op basis van een maximum van honderd personen in MFC De Kloek. “Maar dit kan pas als er versoepelingen zijn vanuit het RIVM. Activiteiten met kinderen gaan we zeker proberen, zoals de prins inhalen en de kindermiddag. Er zijn dan geen ouders bij, maar dat zouden we dan kunnen verzorgen als stichting, al lopen er ook kinderen met snotneuzen rond. Uiteindelijk zijn ook wij gewoon vrijwilligers.”

Het motto wordt op andere wijze bekend gemaakt. “We hebben een filmpje gemaakt, dat op de elfde van de elfde online komt. Naast ons motto hebben we de verkoop van insignes en een combiverkoop van insignes met buttons. Een boekje komt er niet. We communiceren via Facebook en onze website. De ondernemers hebben het immers lastig en we hebben niet echt een programma. Gezondheid gaat voor alles, maar we hopen dit jaar wel de leut er enigszins in te kunnen houden en ons op positieve dingen te richten. Komend carnaval wordt er één van snel handelen en improviseren. Mensen moeten onze website in de gaten houden.”

Putte

Sabina Hopmans baalt net als elke feestvierder dat de elfde van de elfde dit keer anders is, maar heeft goede hoop dat zij en haar vrienden van carnavalsvereniging De Grensneus in februari nog iets van het feest kunnen maken.

De start van het carnavalsseizoen wordt normaal ook in Put en Buntland uitgebreid gevierd. Onder het genot van een biertje worden onder meer het motto, de nar en de kinderleden gepresenteerd. “We hebben nu een filmpje opgenomen waarin we alles doen”, zegt secretaris Sabina Hopmans van De Grensneus. “De insignes waren er al en het liedjes hebben we ook opgenomen. Door iets te doen, houd je de mensen betrokken. We willen ons laten zien.”

Wat het grote feest straks brengt weet ze niet. Ze heeft haar vakantie nog niet geboekt. “Maar dat kan omdat ik in Zeeland werk. Daar vieren ze nauwelijks carnaval, dus ik kan op het laatste moment nog een weekje vrij nemen”, lacht ze. “Je hebt geen idee wat straks mag. Het is ‘als, als, als en misschien kunnen we dit of misschien dat’. 

In Putte zitten de cafés niet dagenlang stampvol, zoals in Ossendrecht, en de optocht hebben we met zijn allen in Woensdrecht afgeblazen.”
In Putte organiseren de feestvierders traditioneel veel voor kinderen. “Het zal misschien ook iets anders gaan, maar dat kan denk ik wel doorgaan.” Voor andere activiteiten blijft De Grensneus met de collega-verenigingen in gesprek met de gemeente Woensdrecht. “Het is en blijft moeilijk.”

Er waren weer vele mooie creaties te bewonderen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief