Robin Alberti doet als coach in de installatiebranche blijkbaar ‘iets’ goed
<p>Robin Albert</p>

Robin Albert

(Foto: Wij Techniek)

Robin Alberti doet als coach in de installatiebranche blijkbaar ‘iets’ goed

WOENSDRECHT- Hij is ‘verliefd op het elektrovak’ en werkt graag met jongeren. Robin Alberti uit Woensdrecht is door zijn leerlingen voorgedragen als topcoach van het jaar. De nominatie overviel hem. “Ik was verrast. Dit is het bewijs dat ik iets goed doe. Een groot compliment.” Hij drong uiteindelijk door tot de finale in de categorie opleidingsbedrijven. Hij won niet. Een collega, Martijn Blaauwbroek, won de prijs.


Dit jaar ontving Wij Techniek, die de verkiezing van topcoach van het jaar organiseert, 790 aanmeldingen. Hieruit filterden zij 21 finalisten in drie categorieën: opleidingsbedrijf, MKB en grootbedrijf. Robin Alberti deed mee in de eerste categorie. “We bleven met vijf finalisten over. Tja, toen werd het voor mij heel spannend. De andere vier genomineerden zijn collega’s die door het hele land jongelui begeleiden die kiezen voor het boeiende installatievak”, vertelt de geboren Huijbergenaar enthousiast.

Curio

Alberti’s werkgever is IW Brabant-Zeeland. Het is een opleidingsbedrijf met vestigingen in heel Nederland. Winnaar Martijn Blaauwbroek werkt bij IW Noord-Holland. IW Brabant-Zeeland werkt samen met mbo-opleiding het Markiezaatscollege, nu Curio.

Dienstverband

Leerlingen die kiezen voor installatietechniek en een BBL-traject volgen, gaan tevens een dienstverband aan met IW. BBL wil zeggen dat de studenten vier dagen werken en één dag les volgen op school. “Als opleidingsbedrijf bieden wij de leerlingen een contract aan. Vervolgens helpen wij ze bij de zoektocht naar een geschikte werkgever.” Een keer in de twee weken komen de leerlingen bij Alberti over de vloer. “Zij krijgen dan aanvullende lessen in praktische vaardigheden.”

Zelfvertrouwen

Momenteel begeleidt hij dertig leerlingen tussen de vijftien en negentien jaar, waaronder twee dames.

Leerlinge Bente van Akkeren: “Hij heeft ook aandacht voor wie wij zijn als persoon, naast het vak.” Alberti wil zijn pupillen meer bijbrengen dan enkel vakkennis. Naast zelfvertrouwen wil hij ze de ruimte geven om een mening te formuleren en deze te uiten. “En heel belangrijk: dat ze leren luisteren naar elkaar. Dat ze stilstaan bij hoe om te gaan met collega’s.” Dat de leerlingen het waarderen maakt hem ongelofelijk trots.

Lastig

Volgens Alberti is deze coronatijd lastig voor jongeren. “Ze kunnen nergens naartoe. Ze kunnen het niet vieren dat ze hun diploma hebben gehaald en vergeet niet: mijn leerlingen hebben bijna een half jaar geen les gehad. Dat was een groot gemis.” Het enige voordeel van de coronacrisis is dat de Alberti nu werkt met kleinere groepen. Acht leerlingen in plaats van veertien. “Ze krijgen meer aandacht.”

Beleving

Ook vanwege corona konden de genomineerden niet naar de Jaarbeurs in Utrecht waar de finale plaatsvond. Alles vond digitaal plaats. Er waren gesprekken met ambassadeurs van Wij Techniek, zoals turner Epke Zonderland en judoka Dennis van der Geest. “Er was iets minder beleving, maar we hebben wel even geknald met confetti en een toast uitgebracht.”

Belangstelling?

Donderdag 19 november er een open dag bij IW Brabant-Zeeland van 17.00 uur tot 20.00 uur. Nobellaan 52 in Bergen op Zoom. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief