Woensdrecht krijgt meldingen Meld Misdaad Anoniem voortaan rechtstreeks
Foto: Politie.nl

Woensdrecht krijgt meldingen Meld Misdaad Anoniem voortaan rechtstreeks

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat nauwer samenwerken met Meld Misdaad Anoniem.


Waar de gemeente voorheen anonieme meldingen over misstanden via de politie kreeg, ontvangen de handhavers deze voortaan rechtstreeks. 

Burgemeester Steven Adriaansen heeft daarvoor een overeenkomst ondertekend met Meld Misdaad Anoniem. Volgens hem vergroot dit de informatiepositie van de gemeente en kan ze daardoor beter de strijd aanbinden met criminaliteit. “Het verlaagt de drempel”, stelt Adriaansen. “Wij willen dat inwoners weten waar ze signalen van crimineel gedrag kunnen melden en dat ze dit ook meer gaan doen. We zien straks harde en zachte gegevens en onderbuikgevoelens, die vaak blijken te kloppen.” 

Ondermijning

Meld zoveel mogelijk verdachte zaken of dingen die niet lijken te kloppen, is de oproep van Adriaansen. “Als we ondermijning willen aanpakken moeten we hierin energie stoppen.” 

Onafhankelijk

Meld Misdaad Anoniem (M) is een onafhankelijk meldpunt waar mensen, zonder hun gegevens bekend te maken, ernstige zaken die niet (lijken te) kloppen kunnen doorgeven. Je kunt contact opnemen als er sprake is van bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, mishandeling, overvallen of wapen- en mensenhandel. M is geen onderdeel van de politie. 

Wraak

Alleen ambtenaren van de afdeling openbare orde en veiligheid, zoals handhavers, mogen deze meldingen inzien vanwege de vertrouwelijkheid. “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen om niet te melden, bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat ze de dader kennen. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen niet overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor die gevallen is M een vangnet. Zij zorgen dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.” 

Bereikbaarheid

M is zeven dagen per week bereikbaar op 0800-7000. Van maandag tot en met vrijdag is het bereikbaar tussen 8.00 uur en 22.00 uur en in de weekenden van 9.00 uur tot 17.00 uur. Melden kan ook 24 uur per dag via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief