Kristel Met, één van de tatoeëerders van het programma 'Tattoo Disasters'.
Kristel Met, één van de tatoeëerders van het programma 'Tattoo Disasters'. Foto: Viacom CBS

Kristel Met vindt dat tatoeëren een vak apart is

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT – Natuurlijk heeft iedere tatoeage wel een verhaal, maar waar de ene persoon goede herinneringen heeft aan het zetten van een tatoeage, durft de ander zijn of haar tatoeage niet eens te laten zien. Gelukkig biedt een aantal deskundige tatoeëerders een helpende hand in het televisieprogramma ‘Eerste hulp bij Tattoo Disasters’. Kristel Met uit Ossendrecht is één van de tattoospecialisten.

Dertien jaar is Kristel Met actief als tatoeëerder, waarvan de laatste jaren bij Rob’s Tattoos in Ossendrecht. De wereld van tatoeëerders is best een kleine. Goede tatoeëerders zijn met elkaar bevriend. 

Wereldje

Zo kwam Kristel bij het televisieprogramma van Spike terecht. “Ik werd rechtstreeks benaderd. Mijn naam was doorgegeven door Robert Aalbers, één van de andere tattoospecialisten. Hij heeft vaker meegewerkt aan dit soort programma’s en we kennen elkaar al jaren.” 

Ook al is het wereldje klein, de kwaliteit kan erg verschillen. “Er zijn de laatste jaren veel tatoeëerders bijgekomen, maar dat komt helaas niet altijd ten goede van de kwaliteit. Dat zien we ook terug in het programma. Er meldden zich zo’n 3000 tot 4000 mensen aan met een tattoo disaster. Dat is best schokkend te noemen.”

Coveren

Schokkend is zeker wat Kristel onder ogen krijgt in het programma. “Het gaat niet meer om dronkenmansacties. Vaak zijn het serieuze mensen die een goede tattooshop dachten binnen te gaan, maar met een mislukte tatoeage naar buiten lopen. Er zitten helaas veel slechte tatoeëerders bij, die bijvoorbeeld geen strakke lijnen kunnen zetten, juist veel te dikke lijnen zetten of te diep tatoeëren. Mensen zijn soms gewoon verminkt en hebben littekens. Het zetten moet ook heel veel pijn hebben gedaan.”

Mislukt

Kristel en haar collega’s kunnen veel mensen helpen met het ‘coveren’ van de mislukte tattoo. “We plaatsen dan eigenlijk een nieuwe tattoo over de oude heen, waarbij we de wens van de klant zoveel mogelijk respecteren. Alleen gaat het tegenwoordig echt niet meer om kleine tatoeages. Soms moeten we hele stukken op armen herstellen en opnieuw tatoeëren. We kunnen niet iedereen helpen helaas.”

In de leer

Dat er vaak grote stukken moeten worden hersteld komt door die groei in het aantal tatoeëerders. “Toen ik in de leer ging bij Inkstitution in Rotterdam, mocht ik niet direct tatoeëren. Het was eerst heel veel oefenen met tekenen. Na het eerste jaar mocht ik eindelijk mijn eerste tatoeage zetten, een kleintje. Tegenwoordig zijn het gelijk hele armen voor veel beginnende tatoeëerders. Je leert het vak niet op een opleiding, maar in de praktijk. Er zijn opleidingen, maar ook die zijn slecht. Het beste is om in de leer te gaan bij een goede tatoeëerder. Tatoeëren is namelijk een vak apart. Je moet creatief zijn en snel kunnen schakelen, een idee van je klant kunnen vertalen naar een schets of een lijntekening voor een tattoo. Dat je goed kunt tekenen, betekent niet automatisch dat je goed kunt tatoeëren. Mensen kunnen het beste voor een gerenommeerde tattooshop kiezen. Het kost misschien wat meer, maar de kwaliteit is ook beter.”

‘Eerste hulp bij Tattoo Disasters’ is te zien vanaf vrijdag op Spike om 19.30 uur. Spike is te vinden op kanaal 16 op Ziggo, 13 op KPN en 19 via T-Mobile Thuis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief