Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘Nu trekt de markt weer wat aan’
Foto: Humphrey Hekhuizen

Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘Nu trekt de markt weer wat aan’

HOOGERHEIDE - Van een viskraam tot een groenteboer en van delicatessen uit binnen- en buitenland tot de kaasboer. De weekmarkten in Putte en Hoogerheide zijn van alle markten thuis. Maar hoe is dit jaar geweest voor de marktondernemers? Bleven de klanten weg of vinden zij het juist fijn om boodschappen te doen in buitenlucht? Is de weekmarkt veranderd en hoe zien de marktkramers de toekomst? Wij spraken met een aantal ondernemers en wethouder Jeffrey van Agtmaal.


Als je al tientallen jaren op de markt staat, kun je duidelijk de verschillen zien tussen toen en nu. Dat geldt ook voor Annemieke Remijn van Annemieke Hobby- en Wenskaarten.

Beurzen

Hoogerheide is sinds een jaar of twintig voor haar een vaste standplaats. In die jaren is er veel veranderd. “Vroeger was de markt veel groter, stond het hele plein bijna vol. Er zijn nu minder kooplieden. We staan hier nu elke vrijdag met vier kramen”, vertelt ze. “Naast mijn kraam zijn dat de kramen voor kaas, vis en groenten en fruit. De markt begint eigenlijk om één uur, maar ik sta hier al vanaf elf uur. Dat is zo gegroeid in de loop der jaren. ‘s Ochtends hoef ik toch nergens anders te staan. Ik heb in totaal vier standplaatsen en doe normaal gesproken naast de markt veel beurzen aan. Dat ligt door de coronacrisis echter helemaal stil.”

Kerstkaarten

Corona heeft volgens Annemieke effect gehad op haar werkzaamheden. “Ik ben meer afhankelijk van een wat ouder publiek. Oudere mensen sturen vaak nog kaarten en maken deze soms zelf. Ik verkoop alles wat met wens- en hobbykaarten te maken heeft. In de eerste lockdown mochten we niet op de markt staan. We zaten toen twee maanden stil. Nu trekt de markt weer wat aan. Het voordeel is dat er nu ook weer kerstkaarten worden verkocht.”

Annemieke heeft alle vertrouwen in de toekomst. “Volgend jaar sta ik dertig jaar op de markt. Ik moet nog tot door tot ik 67,5 jaar ben en ik denk dat ik dat wel ga redden.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief