Zwagers uit Hoogerheide schrijven samen een kinderboek
<p>De schrijvende zwagers Mark en Brian.</p>

De schrijvende zwagers Mark en Brian.

(Foto: José van der Wegen)

Zwagers uit Hoogerheide schrijven samen een kinderboek

HOOGERHEIDE – Wat is er als ouder leuker om voor het slapengaan uit eigen werk te kunnen voorlezen? Zwagers Mark Hessels en Brian Oosting uit Hoogerheide kunnen dit sinds kort, want hun boek ‘De Vrolijke Bosgenootjes – Vrolijke voorleesverhaaltjes voor het slapengaan’ is op 13 november verschenen.


Mark en Brian zeggen dat hun boek bestaat uit 28 korte voorleesverhaaltjes. “Mijn zoon is drie jaar oud en ik heb al heel wat kinderboeken in mijn handen gehad”, vertelt Mark. “Zelf verhaaltjes bedenken en schrijven is echter ook erg leuk. In de eerste lockdown kreeg ik er de tijd voor om hier actief mee bezig te zijn. Ik heb Brian gevraagd om de tekeningen er bij te maken.” Hij maakte 29 tekeningen, bij elk verhaaltje eentje plus een tekening voor op de cover. “Ik heb alles met de hand getekend, met potlood en kleurpotlood. Op die manier is het herkenbaar voor kinderen.”

Samenspel

Het boek is een samenspel tussen de twee zwagers geweest. Waar Mark de verhaaltjes schreef en af en toe herschreef, maakte Brian de tekeningen. “Ik heb eerst de teksten gelezen en vervolgens mijn ideeën voor de tekeningen opgeschreven. Bij elke tekening is geprobeerd zoveel mogelijk de kern van het verhaal te laten zien, zeker omdat er per verhaal één tekening bij zit. Met de tekeningen wordt het verhaal kracht bijgezet.”

Kort

De verhaaltjes zelf zijn volgens Mark bewust kort gehouden. “Je moet kinderen niet hele lange verhalen voorlezen. Het zijn verhaaltjes van een paar minuten. Overigens werkt het natuurlijk niet altijd om je kind te laten slapen na een verhaaltje, maar het is wel leuk als je kind er voor kiest om voorgelezen te worden uit je eigen boek.”

Ook in Brians gezin scoort het boekje hoog. “De jongste twee van twee en vier vinden het heel erg leuk, de oudste van zes ook, maar die is momenteel iets meer geïnteresseerd in de ruimte.”

Hoofdrol

Zoals de titel al doet vermoeden, spelen in ‘De Vrolijke Bosgenootjes’ diverse bosdieren de hoofdrol. “Daarnaast komt het thema vriendschap in het boek terug. Elk verhaaltje gaat over vriendschap, waarbij de dieren samen van alles ondernemen en elkaar helpen als dat nodig is.

Kikker

Freddy de kikker helpt tijdens een hardloopwedstrijd bijvoorbeeld Vlekkie het konijn, wanneer deze gewond raakt en Vlekkie helpt op zijn beurt Bongo de beer weer met het planten van bloembollen in zijn tuintje in een ander avontuur.” Het kinderboek is een boek met een diepere boodschap over vriendschap, maar ook met een goed doel er aan gekoppeld. “Alle royalties die wij verdienen aan het boek, willen we schenken aan een aan kinderen gerelateerd goed doel in de regio, het liefste in de gemeente Woensdrecht zelf. Welk doel weten we nu nog niet, maar ook de opbrengsten van de verkopen bij Primera Niels van Elzakker gaan hier straks naar toe. Het boek is echt gemaakt voor kinderen in alle opzichten.”

‘De Vrolijke Bosgenootjes’ is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide en via printing on demand op www.boekscout.nl voor 19,50 euro. ISBN: 978-94-640-3734-0.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief