De Volksabdij was het honk van de Flor van Putte Stichting, daar waar Flor van Putte ooit begon
De Volksabdij was het honk van de Flor van Putte Stichting, daar waar Flor van Putte ooit begon Foto: José van der Wegen

Bestuur Flor van Putte kijkt met een goed gevoel terug

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT – Tien jaar lang zette de Flor van Putte Stichting zich in voor de medemens, maar op de dag dat de stichting tien jaar zou bestaan (26 november) eindigen de activiteiten. Het driekoppige bestuur van de stichting heeft deze zomer het besluit genomen te stoppen met haar taken en deze terug te geven aan de overkoepelende organisatie: het Bisdom van Breda.

Volgens voorzitter Lydia Theuns, die samen met vicevoorzitter, secretaris en penningmeester Wim van Hoek en algemeen bestuurslid Esther van Hoek het bestuur vormt is het besluit genomen op basis van diverse beweegredenen. “De laatste jaren zagen we de animo voor de activiteiten teruglopen. Hadden we voor de verwenweekenden bijvoorbeeld eerst 55 gasten in een jaar, in 2019 waren dit er maar tien. Het werd ook lastiger om vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Daardoor werd het alsmaar moeilijker om onze kerntaak te vervullen: het organiseren van activiteiten voor de medemens die het kan gebruiken. De uitbraak van de coronacrisis legde vervolgens alles stil. Los van corona was het gebrek aan gasten voor ons uiteindelijk ook een reden om te besluiten te stoppen.”

Doorstart

Dit betekent dat er geen activiteiten meer worden georganiseerd door de stichting. Het bestuur heeft het bisdom tijdig op de hoogte gesteld van haar besluit. “Maar tot op heden is er vanuit het bisdom nog geen concreet besluit genomen over hoe het verder zal gaan. Het streven is wel om een doorstart mogelijk te maken en zo weer nieuwe initiatieven en activiteiten kunnen ontplooien, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. Het bisdom vindt het erg belangrijk dat het gedachtengoed van kapelaan Flor van Putte in leven gehouden wordt.”

Grondlegger

Hij was immers de grondlegger van de Volksabdij in Ossendrecht in 1935. In de jaren daarna fungeerde het als uniek werklozenproject voor jongeren, een jeugdhuis, een noodziekenhuis in de oorlog en als onderdak voor de Broeders van Huijbergen, toen St Marie door de Duitsers was gevorderd. Vanaf 1982 werd de Volksabdij geleid door een communiteit van een pater Benedictijn en zes Broeders van Huijbergen. In 2002 kwam een einde aan deze communiteit door de gevorderde leeftijd van de leden. Toen werd de Stichting Welzijn opgericht, die bij het 75-jarig bestaan van de Volksabdij werd omgedoopt tot Stichting Flor van Putte, als eerbetoon aan de oprichter.

Stiltewandelingen

In de tien jaar dat de stichting Flor van Putte onder deze naam actief was werden er onder meer verwenweekends voor kankerpatiënten georganiseerd. “Daarnaast hielden we een tweedaagse voor chronisch zieken en hun verzorgers, een dagje in de watten voor chronisch zieken en ook organiseerden we diverse stiltewandelingen, workshops, lezingen en meditatieochtenden voor iedereen.”

Annuleren

Ook waren er tentoonstellingen van lokale artiesten in het museum. “Onze laatste activiteit was het Dagje Flor voor chronisch zieken. Dit zou in 2020 vier keer zijn, maar alle dagen moesten worden geannuleerd. Voor het eerste Dagje Flor hadden zich uiteindelijk ook maar twee gasten opgegeven. Er wordt veel meer georganiseerd wat het voor ons lastiger maakt.” Toch kijkt het bestuur met tevredenheid en dankbaarheid terug op de afgelopen periode. “We willen dan ook iedereen die een steentje heeft bijgedragen in de afgelopen jaren hartelijk danken voor hun inzet. Als je mensen hoort en ziet genieten, is dat het allermooiste.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief