Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Op de werkvloer met fietsenmonteur Giovanno van Gurp

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Mooij fietsen is al jaren een begrip in Bergen op Zoom. De winkel en de werkplaats zijn nog niet zo lang geleden grondig verbouwd en hebben een mooie industriële uitstraling gekregen. Bovendien zijn ze uitgeroepen tot tweewielerwinkel 2020 in de regio Zuid Nederland.

Eén van de medewerkers bij De Mooij fietsen is Giovanno. Hij is werkzaam in de werkplaats als eerste monteur. Samen met drie collega’s zorgt hij ervoor dat nieuwe fietsen netjes worden afgemonteerd en de reparaties worden uitgevoerd. 

Weekendhulp 

Als eerste monteur stuurt hij de twee monteurs en de werkplaats assistent aan. Giovanno zegt: “Leiding geven wil ik het eigenlijk niet noemen want we doen het werk samen”. Giovanno werkt sinds 2013 bij De Mooij in de werkplaats. Vanuit het Bergse VMBO, waar hij op school zat, mocht hij stage lopen bij De Mooij. Dat beviel hem wel en daarom ging hij daar na zijn stage als weekendhulp aan de slag.

Niveau

Na het VMBO is hij naar het Markiezaatscollege gegaan en heeft daar de opleiding fietstechnicus niveau 2 gevolgd. Vervolgens heeft hij ook niveau 3 nog gedaan al moest hij daarvoor wel helemaal naar Den Bosch. 

Hij was toen inmiddels wel in het bezit van een rijbewijs wat het op en neer reizen naar school wat makkelijker maakte. Momenteel volgt hij nog een cursus leermeester en hij hoopt deze binnenkort met goed gevolg te kunnen afsluiten. De Mooij fietsen is al jaren een leerbedrijf wat betekent dat ze leerlingen opleiden tot fietstechnicus en stagiaires begeleiden. Degene die dit werk altijd deed is inmiddels niet meer werkzaam bij De Mooij dus als Giovanno zijn cursus leermeester heeft afgerond kan hij deze taken op zich nemen.

Beantwoorden

Als eerste monteur, of chef werkplaats zoals hij ook wel eens wordt genoemd, stuurt hij niet alleen zijn collega’s in de werkplaats aan maar voert hij ook allerlei reparaties uit. Ook het beantwoorden van de telefoon en het helpen van klanten behoort tot zijn werkzaamheden. “Als ik de klanten zowel telefonisch als in de winkel te woord sta dan kunnen mijn collega’s in de werkplaats gewoon doorgaan met hun werk”, vertelt Giovanno. 

Toen hij als weekendhulp begon bestonden zijn werkzaamheden uit het plakken van lekke banden en het uitpakken van de nieuw binnen gekomen fietsen. Inmiddels heeft hij heel wat meer taken en ook meer verantwoordelijkheid. “Gelukkig kunnen we goed met elkaar samenwerken en hebben we vaak aan één woord genoeg”, zegt Giovanno.

Giovanno komt meestal op de fiets naar zijn werk en begint ’s morgens om negen uur. Ze beginnen de dag altijd met het rijklaar maken van de nieuw verkochte fietsen zodat deze klaar staan als de klant ze komt ophalen. Daarna begint hij aan het reparatiewerk. Tussendoor neemt hij de telefoon aan en helpt hij klanten die langs komen met een fiets die moet worden gerepareerd. De fietsen die nieuw binnen komen van de leveranciers worden door de werkplaats assistent uitgepakt en in elkaar gezet. De monteurs zorgen voor het afmonteren en het rijklaar maken van de fietsen. Soms gebeurt het weleens dat nog niet al het werk klaar is als om zes uur ’s avonds de winkel sluit. Meestal werken ze dan door om het werk zoveel mogelijk af te maken.

Werkend

Eén van de leukste onderdelen van zijn werk vind hij het contact met de klanten. “Het is fijn als je de mensen kunt helpen en ze, na een grote of kleine reparatie, weer een goed werkende fiets kunt meegeven”, vertelt Giovanno. Ook de afwisseling in de reparatiewerkzaamheden en de verschillende fietsen waaraan hij werkt bevalt hem goed. Giovanno: ”de ene keer werk je aan een bakfiets, dan weer aan een transportfiets of een e-bike. Eigenlijk is er niet echt iets wat hij niet leuk vind aan zijn werk. “Sommige dingen doe ik liever dan andere, maar het hoort er allemaal bij”, aldus Giovanno.

In de zeven jaar dat hij werkzaam is bij De Mooij heeft hij al veel klanten kunnen helpen. Het afscheid van Hans de Mooij, die met pensioen is gegaan, is hem wel bijgebleven. Ook de recente verbouwing van de winkel en de werkplaats zal hij niet snel vergeten. “Het blijft mooi om klanten met hun nieuwe of gerepareerde fiets te zien wegrijden.” 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief