Een grenscontrole tijdens de eerste coronagolf.
Een grenscontrole tijdens de eerste coronagolf. Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Het sluiten en openen van de grens was historisch’

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - “Dit nooit meer”, dachten burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht en zijn collega Gaston van Tichelt in buurgemeente Essen toen de grens tussen Nederland en België in juni weer open ging en zij samen symbolisch het laatste hek weg haalden. 

Beide ambtsdragers noemden de opening net zo historisch als het afsluiten vanwege de coronacrisis een paar maanden daarvoor.

Betonblokken

Adriaansen kan de dag dat de grens dicht ging nog zo voor de geest halen. “In een halve dag was alles gedaan, stonden er hekken, betonblokken en zeecontainers op de grens en kon je niet meer heen en weer zonder een attest”, zegt hij. “Niemand had dat eerder meegemaakt. Het was zo abrupt. ‘s Ochtends had ik nog overleg met mijn collega’s in Essen, Stabroek en de andere buurgemeenten en een paar uur later was alles dicht.”

Sluitingsprijs

Terugkijkend vindt Adriaansen het bijzonder dat hij het heeft meegemaakt, maar het is wat hem betreft niet voor herhaling vatbaar. “Neem Putte, dat is normaal een centrale plek waar mensen uit beide landen elkaar ontmoeten, samen sporten en evenementen zoals de Sluitingsprijs en de jaarmarkt organiseren. Nu was het opeens heel ver weg voor degenen die elkaar normaal elke dag zien.”

Benzine

Adriaansen zegt dat het in de grensplaatsen om veel meer gaat dan ‘bier, brood en benzine’, de zaken die over en weer veel worden gekocht. “We zijn op economisch en sociaal vlak meer met de vijf buurgemeenten in Vlaanderen verbonden dan met bijvoorbeeld andere delen van Brabant. Het is een hard gelag als daar opeens een harde grens tussen zit.”

Niet-essentieel

Toen de grens in juni opende zei zowel Adriaansen als Gaston van Tichelt dan ook dat ze een nieuwe sluiting in een tweede golf koste wat kost wilde voorkomen. “We hebben verschillende regimes, maar de grens is open. Niet-essentiële verplaatsingen zijn ook nu niet toegestaan, maar de fysieke scheiding is er gelukkig niet.”

Letterlijk

Adriaansen hoopt dat iedereen zich aan de regels houdt, zowel Belgen in Nederland als Nederlanders in België.

De regels staan op borden aan de grenzen en via allerlei kanalen meerdere malen gecommuniceerd. “Kijk niet alleen naar de overheid, maar ook naar jezelf. Als het niet noodzakelijk is, moet je niet naar het andere land reizen”, is het advies van de burgemeester. “Zoek de grenzen niet op, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat roept onderling irritaties op en het laatste wat we willen is dat we naar elkaar gaan wijzen. Laten we het nog even volhouden. Straks kunnen we over en weer weer leuke dingen doen.”

Nummerbord

Adriaansen benadrukt dat lang niet elk Belgisch nummerbord in Woensdrecht een Belg op bezoek is of andersom. “Er zijn de laatste jaren heel veel Vlamingen in onze gemeente komen wonen en je hebt ook mensen die werken in België en een auto van de zaak hebben. Hen moet je niet meerekenen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief