Oehoe broedt in Grenspark Kalmthoutse Heide
Foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

Oehoe broedt in Grenspark Kalmthoutse Heide

OSSENDRECHT - De grauwe klauwier en oehoe zijn (weer) gezien in Grenspark Kalmthoutse Heide. 


Vrijwilligers houden de vogelsoorten in het natuurgebied nauwlettend in de gaten. Zeven man kijken in 572 hectare naar de hoeveelheid soorten. 

Voor de oehoe was er in 2020 het eerste bevestigde broedgeval. De uil kreeg drie jongen, die voorzien zijn van ringen. Later werd nog een broedende oehoe gezien en een nest net buiten het grenspark ontdekt. 

Evolutie

De grauwe klauwier keerde na een jarenlange afwezigheid ook terug naar het grenspark. “Het gebied is constant in evolutie, op basis van natuurlijke processen, en op basis van beheerwerken van natuurbeschermers”, zegt voorzitter Martin Groffen van het grenspark. “Door systematisch te tellen en observeren, weten we welke maatregelen wel en niet hebben gewerkt.” 


Foto: Grenspark Kalmthoutse Heide

Hij is blij dat maatregelen zoals heideherstel effect hebben op het herstel van bijvoorbeeld de boomleeuwerik. Deze vogel doet het veel beter dan in voorgaande jaren. Ook is er een grote toename van grauwe vliegenvangers, boompiepers en gekraagde roodstaarten. 

Eenden

Het gaat niet met alle vogelsoorten goed. Zo loopt het aantal eendensoorten terug door uitdrogende vennen. De grote lijster heeft het ook moeilijk. De vrijwilligers letten op 53 vogelsoorten. Daarvan hebben ze er 36 gezien. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief