Vanessa Floren maakte kerststukjes voor de voedselbank.
Vanessa Floren maakte kerststukjes voor de voedselbank. Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Ook nu is hulp voor de voedselbank welkom’

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT – Wat begon met een klein initiatief voor haar collega’s bij de politie aan het begin van de eerste lockdown, kreeg begin dit jaar een bijzonder vervolg voor de Ossendrechtse Vanessa Floren. Met haar acties voor Voedselbank Goed Ontmoet ontving zij de in het leven geroepen Woensdrechtse Waarderingsprijs in de categorie sociaal domein, samen met Goed Ontmoet.

Toen Vanessa Floren in de week voor kerst hoorde dat zij genomineerd was voor de prijs, vielen er wat tranen. “Ik heb een paar verschrikkelijke jaren achter de rug met een posttraumatische stress-stoornis en ben pas sinds kort weer begonnen met fulltime werken. Dit in combinatie met de nominatie zorgde er voor dat alle emoties loskwamen. Het waren wel tranen van geluk, want ik ben erg blij met deze blijk van waardering. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan de maatschappij en niet nutteloos bezig zijn terwijl ik thuis zat.”

Hart

Precies die gedachte had ze in de eerste week van de eerste lockdown. “Ik maak graag bloemstukken en ik maakte voor mijn collega’s een bloemstuk in de vorm van een hart. Om ze een hart onder de riem te steken. Dat viel zo in de smaak dat iedereen het wilde hebben. En zo rolde ik in het maken van het ene bloemstuk in het andere. Ik heb er in totaal wel zo’n vijfhonderd gemaakt.”

Boodschappen

Vanessa wilde de opbrengsten niet voor zichzelf houden. “Ik koos er voor de opbrengsten aan de Voedselbank Goed Ontmoet te doneren in de vorm van boodschappen. Samen met Laura de Waal heb ik in de eerste weken bij diverse supermarkten karren laten plaatsen, die klanten met gedoneerde boodschappen konden vullen. De karren haalden we twee tot drie keer per week leeg om de spullen af te geven bij de voedselbank. Met de opbrengsten van de bloemstukken deed ik boodschappen die ook werden gedoneerd aan de voedselbank.” Wat begon met alleen boodschappen voor Goed Ontmoet verschoof naar België. “Bij een grenspaal ontmoette ik Wendy. Zij kocht een bloemstuk, maar woont in België. Zij gaf aan dat er daar ook behoefte was aan een soortgelijke actie en zo ging ik ook boodschappen doen voor de Belgische voedselbank Polderhart met de opbrengsten van de Belgische verkopen van bloemstukken.”

Zichtbaar

Al met al werd voor duizenden euro’s aan boodschappen opgehaald voor de voedselbanken Goed Ontmoet en Polderhart. “Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan kwijt gemaakt. Mensen die in de supermarkt boodschappen doneerden, kwam ik soms later tegen bij de voedselbank. En ook nu is hulp nog hard nodig, want de gevolgen zullen lang zichtbaar zijn. Waren er in het begin 23 mensen afhankelijk van de voedselbank, nu zijn het al 40 huishoudens in Woensdrecht die hulp nodig hebben. Maar het aantal giften loopt wat terug, terwijl hulp juist hard nodig is. Daarom ben ik ook zo dankbaar voor wat mijn actie heeft opgeleverd. Iedereen die bloemstukken kocht, iedereen die spullen doneerde en bedrijven en verenigingen die hebben meegewerkt: samen hebben we een steentje bijgedragen aan een goed doel. Ik ben dankbaar dat ik van dichtbij de voedselbank kon en kan ondersteunen en sta er nog steeds van te kijken dat wat begon met een hart onder de riem voor mijn collega’s kon uitgroeien tot zoiets groots.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief