Kinderen genieten van een speeltoestel bij De Stappen.
Kinderen genieten van een speeltoestel bij De Stappen. Foto: Humphrey Hekhuizen

Speeltuinen in Woensdrecht zijn goed op orde

Door: Redactie Algemeen

HOOGERHEIDE - Goed nieuws voor de spelende jeugd in de gemeente Woensdrecht. Het nieuwe beleids- en beheerplan speelvoorzieningen dat tot en met 2024 loopt is onlangs vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Met het huidige budget blijft alles op niveau. In 2025 en 2028 zijn wel grote investeringen vereist.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De gemeente heeft in het plan ingezet op behoud van alle toestellen en speeltuinen binnen de vijf dorpskernen. In het recente verleden was er sprake van een versobering van de speeltuinen door bezuinigingen. Op dit moment zijn er 44 speellocaties en speeltuintjes. Er staan in totaal 221 speeltoestellen. 115 van deze toestellen zouden volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal in 2020 hun moment van afschrijving hebben behaald, maar een extern bureau heeft de toestellen nog eens bekeken. “Hieruit bleek dat de speeltoestellen een langere levensduur hebben.” Het betekent dat Woensdrecht zowel in 2021 als 2022 ‘slechts’ vier toestellen moeten worden vervangen, terwijl er in 2023 en 2024 niets hoeft te worden vervangen. Het in 2020 vastgestelde budget van 53.000 euro per jaar is toereikend om het huidige aanbod tot en met 2024 in stand te houden.”

Oplossing
Daarna zijn er wel forse investeringen nodig. “In 2025 en 2028 moeten we meerdere toestellen vervangen in verband met het einde van de levensduur. Voor 2025 gaat het om 68 stuks en voor 2028 zelfs om 89 toestellen. We zullen tijdig met een financiële oplossing moeten komen voor de vervangingen.”

De gemeente heeft een zorgplicht op het gebied van speeltuinen en -toestellen. Daarom worden de toestellen allemaal vervangen. “Dit vereist de nodige financiën. Een simpele wipkip kost nieuw zo’n 600 euro, maar inclusief plaatsing en keuring komt dit neer op 800 tot 900 euro.” De gemeentelijke buitendienst plaatst de toestellen en inspecteert deze maandelijks visueel. Ook is er elk kwartaal een fysieke inspectie. Een externe partij controleert de plaatsing van nieuwe toestellen, maar verricht ook jaarlijks een keuring. Hierdoor en door het onderhoud is een langere levensduur van de speeltuinen mogelijk.

Natuurspeelplaatsen
Van Agtmaal waarschuwt dat inwoners geen nieuwe dingen moeten verwachten. “We kijken wel of er natuurspeelplaatsen mogelijk zijn. Het hoeft niet altijd duur te zijn om het voor kinderen leuk te maken. Met natuurlijke materialen als boomstammen, palen, touwen en water kunnen kinderen ook goed spelen.” Bij Plan Noordrand in Ossendrecht wordt in ieder geval zo’n speeltuin gerealiseerd. Een maatregel die hier min of meer mee samenhangt is dat de gemeente geen kunstgras meer plaatst als dit ergens moet worden vervangen. Er komt dan decowood. Het is minder vandalismegevoelig en makkelijker in onderhoud. In voetbalkooien blijft er wel kunstgras liggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief