Het oude gemeentehuis in Ossendrecht.
Het oude gemeentehuis in Ossendrecht.

Aanvraag monumentenstatus voor gemeentehuis

Door: Redactie Algemeen

OSSENDRECHT – Eind vorig jaar zijn inwoners van Ossendrecht in actie gekomen om hun oude gemeentehuis te behouden. Een vergunningsaanvraag bij de provincie Noord-Brabant had de inwoners gealarmeerd. De inzet van de inwoners heeft effect gehad, want de gemeente Woensdrecht heeft een officiële aanvraag gedaan om van het gemeentehuis een gemeentelijk monument te maken.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens verantwoordelijk wethouder Jeffrey van Agtmaal is het besluit genomen om van het gemeentehuis, gebouwd in 1939, een monument te maken. “Er waren naast de acties van de inwoners ook al verzoeken binnengekomen vanuit SBCEZ en Heemschut, maar we hebben nu besloten de monumentencommissie in te schakelen om het pand een monumentenstatus toe te kennen.”
De aanvraag ligt nu ter advies bij de monumentencommissie, het zogeheten Monumentenhuis Brabant. Daar wordt gekeken naar de aanvraag aan de hand van een puntentelling. “We wachten het advies af van de commissie. Het streven is om van het pand in ieder geval een gemeentelijk monument te maken.”
Onduidelijk is of de monumentale status straks alleen de buitenkant van het pand betreft of ook het oude interieur.
Zeker is dat het alleen om de beeldbepalende voorkant van het pand gaat.
Het achtergelegen deel waar de Rabobank gehuisvest was en nu nog arbeidsmigranten wonen valt buiten de aanvraag. Hier zullen op termijn waarschijnlijk appartementen worden gebouwd.
Verhalen en ervaringen over het oude gemeentehuis zijn nog steeds welkom bij de speciale werkgroep die een verhalenbundel wil samenstellen over het pand. Dit kan via:
gemeentehuisossendrecht@gmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief