‘Linksom of rechtsom hopen we iets te doen’
<p>De lichtstoet in 2019, de laatste die kon doorgaan.&nbsp;</p>

De lichtstoet in 2019, de laatste die kon doorgaan. 

(Foto: Humphrey Hekhuizen)

‘Linksom of rechtsom hopen we iets te doen’

HOOGERHEIDE - Sinds 2000 is het een begrip in de gemeente Woensdrecht, de lichtstoet. Vorig jaar moest als gevolg van de coronacrisis de editie voor het eerst in de lichtstoetgeschiedenis worden afgelast. Stichting Lichtstoet Woensdrecht (SLW) hoopt dit jaar alsnog de 21e editie te kunnen organiseren.


Hoe alles gaat verlopen hangt vooral af van het vervolg van de pandemie. Eerder heeft SLW al gepolst bij bouwclubs, dweilbands en andere deelnemers of er interesse is om in deze tijd een lichtstoet te houden.

Volgens SLW-secretaris Henk van de Brug is er genoeg enthousiasme onder de deelnemers. “De ene club is iets enthousiaster dan de andere, maar er is genoeg interesse binnen en buiten Woensdrecht om er straks een mooie stoet van te kunnen maken. Het is alleen de vraag hoe deze er dan uit komt te zien.”

Toezeggingen

Daarvoor voert SLW nu nog overleg met de gemeente. “Om een lichtstoet te organiseren heb je toezeggingen vanuit de bouwclubs nodig, maar ook geld en de steun van de gemeente. Door de crisis zijn er veel sponsors weggevallen, vooral in de horeca, maar we hebben al gesprekken gevoerd met diverse andere sponsors. Dat lijkt de goede kant op te gaan. We moeten nu verder met de gemeente praten over welke opties er zijn voor de lichtstoet.”

Scheldeweg

In totaal heeft SLW vier varianten voor een alternatieve lichtstoet. “De eerste variant is een lichtstoet zoals altijd, maar dan moet er wel genoeg gevaccineerd zijn en daar hebben we wel een beetje een hard hoofd in. De tweede variant is een alternatieve route langs bijvoorbeeld de Scheldeweg en Putseweg, waar het publiek genoeg verspreid kan staan. Ook is er een optie om bij de bouwclubs op het terrein een soort optocht te maken. In alle gevallen zal de lichtstoet uitgezonden worden bij Zuidwest TV.”

De vierde variant is onlangs toegevoegd. “In dit geval zouden mensen zelf moeten gaan rijden in plaats van een lichtstoet. We zouden dan op diverse locaties mooie wagens kunnen plaatsen. De mensen zouden dan zo langs alle wagens kunnen rijden.”

Continu 

Volgens Henk hangt het bij alle varianten af van wat er wel en wat er niet kan of mag. “We blijven echter continu kijken wat er mogelijk is. De lichtstoet is destijds opgezet om wat extra geld voor de bouwclubs te genereren. Vorig jaar is de stoet niet doorgegaan, maar hebben we de bouwclubs toch wat steun kunnen geven. Dat kunnen we niet blijven doen. De lichtstoet is echter ook een van de weinige optochten die door zou kunnen gaan dit jaar. De planning is om de lichtstoet op 1 mei te houden. De aanvang zou dan wel later in de avond zijn, omdat het donker moet zijn om alles te zien. 1 mei duurt nog eventjes, maar met wat goede wil en als het kan, moet het linksom of rechtsom mogelijk zijn.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief