Digitale dienstverlening Woensdrecht blijft groeien
Foto: Hanneke Marcelis

Digitale dienstverlening Woensdrecht blijft groeien

HOOGERHEIDE - De digitale dienstverlening van de gemeente Woensdrecht zit in de lift.


Dat blijkt uit cijfers die ze deze week naar buiten heeft gebracht. “We zien in deze tijd, waarin alles anders is door corona, dat mensen onze dienstverlening ook op een andere manier gaan gebruiken. Mensen kijken eerst of ze online terecht kunnen”, zegt burgemeester Steven Adriaansen. “We zien het gebruik van deze producten toenemen. Als dit niet mogelijk is, maken ze online een afspraak om langs te komen.”

Afschrift

Het aantal mensen dat digitaal naamswijzigingen heeft aangebracht, een afschrift van een akte burgerlijke stand of een uittreksel uit het basisregister heeft aangevraagd is in 2020 verdubbeld. 

Verhuizing

Ook geven inwoners vaker een verhuizing online door en begrafenisondernemers melden overledenen vrijwel allemaal digitaal aan. Andere voorbeelden zijn het via de computer aanvragen van een Saverpas (120 keer in 2020) en 75 procent van de mensen die hun ondertrouw online regelen. 

De laatste mogelijkheid is er pas sinds vorig jaar. 

Parkeerkaart

Adriaansen zegt dat de gemeente de digitale dienstverlening dit jaar verder wil ontwikkelen. Sinds 1 februari hoef je voor het aanvragen, verlengen of vervangen van een parkeerkaart voor gehandicapten niet meer naar het gemeentehuis in Hoogerheide te komen. “Dit levert veel gemak op voor de mensen die ermee te maken hebben. Voordat iemand zo’n gehandicaptenparkeerkaart in handen had, was deze persoon al drie keer op het gemeentehuis geweest. Door het proces anders in te richten, kan het nu in zijn geheel digitaal. Zelfs de medische keuring, die bij een eerste aanvraag verplicht is, gebeurt bij de mensen thuis.” 

Balie

Door het uitbreiden van de digitale dienstverlening en het werken op afspraak is de wachttijd in het gemeentehuis sterk afgenomen. Mensen wachten hooguit twee minuten. “Waar je sommige dingen vroeger ook digitaal kon regelen, kun je nu voor een aantal zaken ook bij de balie terecht.”     

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief