Rechtbank: Avondklok moet per direct worden opgeheven
Foto: Humphrey Hekhuizen

Rechtbank: Avondklok moet per direct worden opgeheven

HOOGERHEIDE - De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft een rechter dinsdagochtend besloten in een zaak die de stichting Viruswaarheid.nl had aangespannen. Volgens de rechter heeft het kabinet voor de invoer van de avondklok een wet gebruikt, die daar niet voor is bedoeld. 


Voor het invoeren van de avondklok is namelijk gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, die het kabinet de mogelijkheid biedt om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst de Eerste en Tweede Kamer moeten worden geraadpleegd. 

Ruimschoots

Deze wet mag dus alleen in spoedgevallen worden ingezet, maar omdat er ruimschoots van tevoren al gesproken is met de Tweede Kamer over de avondklok, is er volgens de rechter geen sprake van een noodsituatie. “De wet is ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”, aldus de rechter. 

Bestuderen

Wat de uitspraak precies betekent voor de avondklok is nog niet bekend. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft aan de NOS laten weten de uitspraak te bestuderen. 

Ook is nog niet bekend wat de uitspraak gaat betekenen voor boetes die zijn opgelegd voor overtreding. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief