Het plaatsen van zonnepanelen is één van de mogelijkheden om te verduurzamen.
Het plaatsen van zonnepanelen is één van de mogelijkheden om te verduurzamen.

‘Je kunt elke woning energiezuiniger maken’

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – Hoe maak je je huis energiezuiniger en gereed voor een duurzame toekomst? Die vraag stond centraal tijdens de online informatieavonden van het Regionaal Energieloket in de gemeente Woensdrecht. Alle dorpskernen kwamen aan bod tijdens de avonden, waarbij Hoogerheide en Woensdrecht vorige week als laatste aan de beurt waren.

Volgens Fleur Duffhuis en André van de Bovenkamp, respectievelijk regiomanager en projectmanager bij het Regionaal Energieloket, zijn de online informatieavonden een succes gebleken. “Normaal gesproken houden we deze avonden natuurlijk in fysieke vorm, maar de ervaring leert nu dat veel mensen deze online invulling ook weten te waarderen.”

Voor de presentatoren van de avond was het wel een vreemde manier van presenteren, omdat de directe interactie met aanwezigen nu ontbrak, maar dat werd ingevuld en opgelost middels de online chat en peilingen.

Warmtenet

De informatieavond zelf richtte zich vooral op het duurzamer maken van de eigen woning met het oog op de energietransitie. “Het is de bedoeling dat we in 2050 aardgasvrij zijn, maar dan zijn er nog een heleboel stappen te zetten. Het besparen van energie door isolatie en duurzame initiatieven is de eerste stap.” Tijdens de online informatiebijeenkomst werden vier stappen getoond. Allereerst moet je om een woning duurzamer te maken er voor zorgen dat er zo min mogelijk warmte naar buiten gaat. Vervolgens moet je je binnenklimaat op orde houden, dus ventileren middels naden, kieren en deuren. Verduurzamen met behulp van onder meer zonneboilers en zonnepanelen is de volgende stap en tot slot moet je kijken naar andere manieren van verwarmen dan gasgestookt. “Daarbij kijken we naar verschillende scenario’s. We kunnen overgaan naar een all-electric-scenario, waarbij mensen onder meer warmtepompen krijgen. Ook kan er een warmtenet worden aangelegd en je hebt groen gas. In de gemeente Woensdrecht zullen de eerste twee opties het meest reëel zijn.”

Aardgasvrij

Per wijk wordt bekeken wat er mogelijk is om te verduurzamen. “Hoe aardgasvrij wordt behaald is nog niet duidelijk. Wel weten we dat we fors moeten verbouwen. Daarom zijn er per kern voorbeeldwoningen geselecteerd en adviesrapporten opgesteld. Veel woningen blijken nu nog niet of nauwelijks geïsoleerd. Ook hebben veel Woensdrechtse woningen nog cv-ketels, radiatoren voor verwarming en er is een ouderwetse vorm van ventilatie middels roosters, naden en kieren en het raampje open zetten. Wie voor isolatie kiest, zal flink kunnen besparen op de energiekosten. Wel vergt het een flinke investering, maar als je bedenkt hoeveel je per maand aan energie betaalt en je met verduurzamen bespaart, ben je uiteindelijk qua besparing en wooncomfort beter uit.” Het verduurzamen van de woning is bovendien beter voor het milieu en de woningwaarde. “Een beter energielabel levert ook een hogere woningwaarde op.”

Terugkijken

De online informatiebijeenkomsten zijn online terug te bekijken via de website van de gemeente Woensdrecht. Via het Regionaal Energieloket kun je ook een gratis online huisscan aanvragen: https://regionaalenergieloket.nl/woensdrecht/huisscan

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief