Woensdrechtse aanpak van schuldhulpverlening werkt: ‘Er zijn meerdere huisuitzettingen voorkomen’

HOOGERHEIDE - De aanpak van de gemeente Woensdrecht als het gaat om schuldhulpverlening werpt zijn vruchten af. Dat stelt wethouder Lars van der Beek. De afgelopen jaren heeft de gemeente de omslag gemaakt naar een preventieve inzet op het gebied van schulden. Daardoor worden betalingsproblemen vroegtijdig gesignaleerd en kan er snel hulp geboden worden. “Dit voorkomt grote schulden en ingrijpende maatregelen, zoals huisuitzettingen, energie- en waterafsluitingen.”


Sinds juni 2016 hebben meer dan 60 lokale organisaties zich aangesloten bij de preventieve aanpak van armoede en schulden in de gemeente Woensdrecht middels de armoedepacten. “Wij zien al een paar jaar dat het werkt om samen met onze partners op te trekken en alert te zijn op betalingsachterstanden. Vaak ligt er een hulpvraag onder en zijn mensen uiteindelijk opgelucht als er hulp geboden wordt, zodat ze weer grip krijgen op hun (financiële) situatie”, aldus Van der Beek.  

Tijdig ingrijpen

De aanpak werkt. Afgelopen jaar hebben er bijvoorbeeld geen huisuitzettingen plaatsgevonden als gevolg van een schuldenproblematiek. “In 2019 zijn er meerdere huisuitzettingen voorkomen. De kosten van een huisuitzetting kunnen oplopen tot wel 100.000 euro. Tijdig ingrijpen loont dus, ook financieel.” En dat is niet alleen in de gemeente Woensdrecht opgemerkt. Vroegsignalering is per 1 januari 2021 de standaard in Nederland. Het is zelfs bij wet geregeld dat gemeenten moeten samenwerken met instanties als woningstichtingen, zorgverzekeraars en nutsbedrijven. 

Landelijke standaard

Dat deze aanpak nu regionaal en landelijk als de standaard gaat gelden, verbaast wethouder Lars van der Beek niet. De Brabantse Wal-gemeenten stemden eerder al in met het beleidsplan schuldhulpverlening. Er ligt nu ook een ‘Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Brabantse Wal’ en een ‘Plan van aanpak vroegsignalering schulden’. Het Woensdrechtse college is hiermee onlangs akkoord gegaan. “Hoewel Woensdrecht al naar deze plannen handelt, geeft het mogelijkheden om de aanpak verder te formaliseren en de samenwerking met de ISD hierin te verstevigen. Daartoe wil Van der Beek ook aansluiten bij het Landelijke Convenant Vroegsignalering dat daarvoor ontwikkeld wordt.”

Trots  

Van der Beek is trots: “Dat de aanpak die wij al een tijd uitvoeren de landelijke standaard wordt, is erg goed nieuws. Wij geloofden al eerder dat dit de sleutel was, zien dat in de praktijk bewezen en grijpen mogelijkheden om dit verder uit te bouwen met beide handen aan.”  

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief