Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Nieuw plan om sportparken weer up-to-date te krijgen

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht heeft een externe partij onderzoek laten doen naar de staat van onderhoud bij de elf sportparken die de gemeente rijk is. Er werd onder andere gekeken naar wat er de komende jaren noodzakelijk is qua renovaties en qua onderhoud om de gewenste kwaliteit te behouden.

“Er is bijvoorbeeld gekeken naar de velden, de hekwerken en de verlichting op alle sportparken waar voetbal, tennis en honk-/softbal beoefend kan worden”, vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Eigenlijk hebben ze naar alles gekeken, behalve de gebouwen.” Daarna werd gekeken welke budgetten nodig zijn voor de komende jaren en dat is verwerkt in een Meerjarenonderhoudsplan. “Twee keer per jaar vindt overleg plaats tussen de gemeente en de gebruikers van de sportparken. Nu het plan geactualiseerd en door het college goedgekeurd is, zal het besproken worden met de verenigingen.”

Herinrichting

Het algemene beeld door de gemeente heen is dat het verzorgde sportparken zijn. “Alleen bij het park van honk- en softbalvereniging de Batters-Dockers in Putte zien we dat bepaalde onderdelen niet het gewenste kwaliteitsniveau halen”, stelt Van Agtmaal. De investeringen voor het voetbalsportpark in Huijbergen worden voorlopig uitgesteld, omdat op dit moment een onderzoek plaatsvindt naar hoe het sportpark anders ingedeeld kan worden.

Op de sportparken in Huijbergen, Hoogerheide en Woensdrecht waar kunstgrasvelden aanwezig zijn worden ‘kantplanken’, leunhekwerken en bijbehorende maatregelen getroffen. Dit wordt gelijktijdig met de toplaagrenovatie van de kunstgrasvelden uitgevoerd. In Hoogerheide gebeurt dit in 2021, in Woensdrecht in 2022. In Huijbergen is dit nog even afhankelijk van het onderzoek naar de herinrichting van het sportpark. 

Kosten

De gemeente is jaarlijks 220.740 euro kwijt aan het onderhoud van de  sportparken, waarvan 34.187 euro vergoeding is aan de verenigingen voor zelf verricht onderhoud. Was deze constructie er niet en zou al het onderhoud door de gemeente en derden uitgevoerd worden, dan zou dit bedrag op zo’n 285.273 euro uitkomen. Doordat de verenigingen zelf de handen uit de mouwen steken, scheelt dit de gemeente dus aanzienlijk in kosten. Het mes snijdt echter aan twee kanten, want de verenigingen kunnen de onderhoudsvergoeding naar eigen inzicht uitgegeven. “Het is een flinke kostenpost, maar dat wisten we van tevoren. Het zijn allemaal gezonde clubs en de sportparken worden goed gebruikt, dus dit bedrag is het zeker waard.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief