Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Grapperhaus bezoekt gemeente Woensdrecht: ‘Dit is buitensporig en crimineel gedrag’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - Ferd Grapperhaus, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de gemeente Woensdrecht. Aanleiding voor het werkbezoek zijn de (vuurwerk)bommen, waarmee burgemeester Steven Adriaansen en CDA-fractievoorzitter Ad Pijnen vorig jaar geconfronteerd werden. “Ik was blij verrast met de aandacht”, stelt Steven Adriaansen na afloop.

“Het is volgens mij zo’n vier maanden geleden dat ik op een zondagochtend gebeld werd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding met het bericht dat er een explosie was geweest bij de burgemeester van de gemeente Woensdrecht”, herinnert Grapperhaus zich nog. Hij nam meteen contact op met Steven Adriaansen. Eerst per app, later ook telefonisch. “Het is voor schandaal dat een openbaar bestuur met dit soort intimidaties geconfronteerd wordt”, stelt de demissionair minister. “We zien dit ook op andere plaatsen in Nederland gebeuren. Dit is buitensporig en crimineel gedrag dat we niet kunnen tolereren. Wat de reden ook is, je mag nooit iemand persoonlijk aanvallen. Ben je het er niet mee eens? Dan dien je je beklag in of je gaat in gesprek met de gemeente.”

Extra beschermen

Tijdens het werkbezoek ging Grapperhaus dan ook met zowel de burgemeester als Pijnen in gesprek, want hoe is het nu eigenlijk met de veiligheid van het openbaar bestuur gesteld? “We moeten zorgen dat het bestuur weerbaar is, zodat zij zich niet kunnen laten intimideren door dit soort mensen. We moeten waarborgen dat zij altijd hun werk kunnen doen en dat moeten we vanuit het kabinet ondersteunen”, vertelt Grapperhaus. Daarom is er vanaf dit jaar een financiële regeling vanuit de overheid, waarmee burgemeesters en wethouders in ieder geval hun huis extra kunnen ‘beschermen’. “We hebben vanuit het Rijk 55 miljoen extra hierin geïnvesteerd.” 

Tekst gaat verder onder foto


Veiligheidsscan

Sinds 2019 kunnen raads- en collegeleden al een veiligheidsscan aanvragen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de brandveiligheid van het huis, de digitale beveiliging van een laptop of de vorm van de brievenbus. Zowel Ad Pijnen, als de burgemeester hebben daar gebruik van gemaakt. “Ons huis zit goed opgesloten. Mijn vrouw doet altijd alle deuren dicht maar toch blijven er kleine dingetjes”, vertelt Pijnen. “Zo hebben we nu een voordeur zonder brievenbus. En we hadden een schildje hangen met onze naam erop, die hebben we inmiddels ook weggehaald.”

Onafhankelijke politiek?

Maar, om als bestuur weerbaar te worden, moet er eigenlijk meer gebeuren. Daarom wordt er in (ongeveer) april een bijeenkomst gehouden voor alle raadsleden, collegeleden en de burgemeester van de gemeente Woensdrecht.  ”Tijdens die bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over hoe weerbaar we zijn”, vult burgemeester Adriaansen aan. “Geven we de juiste signalen af? Kunnen we nog steeds onafhankelijke politiek bedrijven? Dat soort vragen gaan we open met elkaar bespreken. Eigenlijk moet dit altijd bespreekbaar zijn en niet alleen na incidenten.” Grapperhaus gaat vanuit zijn functie de sessie in ieder geval openen en hij gaat met de gemeente in discussie over wat je kan doen om weerbaarder te worden als gemeente. 

Wie denkt dat Adriaansen en Pijnen geïntimideerd zijn door de aanslagen, die heeft het echter mis. “Ik laat me niet beïnvloeden”, stelt Pijnen. “Natuurlijk doet het wel iets met je, maar ik ben de politiek ingekomen om mijn medemensen te helpen en dat blijf ik doen. Zelfs de dader(s) want die hebben helemaal hulp nodig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief