Ellen Meeuwsen-Scholten is nieuwe commandant van vliegbasis Woensdrecht

WOENSDRECHT - Ellen Meeuwsen-Scholten is de nieuwe commandant van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op de vliegbasis Woensdrecht. “Ik voel me vereerd dat ik in een bijzondere tijd voor deze bijzondere functie bij een bijzonder onderdeel van de luchtmacht ben voorgedragen.”


Ellen Meeuwsen-Scholten volgt Ben Kamstra op, die naar het ministerie van Defensie in Den Haag gaat. Dat ze de eerste vrouwelijke commandant van de basis is, zegt haar niet zoveel. “Het is een feit, maar ik weet dat ik dit doe op basis van mijn kwaliteiten en competenties en niet omdat ik een vrouw ben”, legt ze uit. “Voor mij is het wel bijzonder dat ik deze functie mag vervullen.”
Volgens haar passen de taken op de vliegbasis goed bij haar kwaliteiten. “Het ontwikkelen van mensen heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Ik geloof er heilig in dat als je mensen verantwoordelijkheden geeft, hen vertrouwt en met elkaar in verbinding brengt ze tot meer in staat zijn.” Dat is dan ook wat ze doet als commandant. “Met volle overgave en veel enthousiasme.”

Warme band
Ze wil haar gezicht zoveel mogelijk laten zien bij alle onderdelen en medewerkers. “Het is jammer dat ik vanwege covid niet met iedereen snel en makkelijk kan kennismaken.” Toch zijn er nog redelijk veel mensen aan het werk op de basis. “De militairen die starten in onze organisatie moeten hier zijn en we hebben veel technisch personeel in dienst dat niet op afstand kan werken. Natuurlijk houden we ons aan alle coronamaatregelen, dus het is anders dan anders.”
Meeuwsen-Scholten wil haar gezicht ook veel laten zien in de omgeving. Haar eerste gesprek met burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht is al achter de rug. Ze noemt de relatie met de gemeente Woensdrecht en omgeving essentieel voor de vliegbasis. “We willen de warme band die er is behouden. We zijn een grote werkgever in de regio, bijvoorbeeld door het onderhoud aan de F35 dat we hier doen. We weten dat we een belangrijke rol vervullen. We vinden een goede relatie met de buren belangrijk.”

Burendag
Meeuwsen-Scholten zegt dan ook dat, als het weer kan, evenementen als de burendag en het relatieconcert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht weer zullen doorgaan. “In de tussentijd kijken we of we iets op een andere manier kunnen organiseren. Dat is best lastig. Het liefste zetten we op bepaalde momenten de deuren open voor belangstellenden.”
Een belangrijk onderdeel van haar takenpakket is het uitbouwen van de Air Campus, een initiatief waarvoor haar voorganger Kamstra de basis heeft gelegd. De vliegbasis weet zich omringd door bedrijven die op de een of andere manier banden hebben met de luchtvaart. Idee achter de Air Campus is dat beide partijen profijt hebben van elkaars nabijheid. “De contouren staan er, maar nu moeten we het gaan doen”, zegt Meeuwsen-Scholten. “De ontwikkelingen in de luchtvaart- en ruimtevaartsector gaan ontzettend hard. Het is goed dat we samenwerken, zodat we de innovaties die er zijn snel kunnen toepassen.”
Volgens haar staan alle partijen honderd procent achter de samenwerking. Ambities zijn er genoeg, maar de commandant beseft dat ze afhankelijk is van de rijksoverheid. “We willen de samenwerking nog beter maken en verder uitbouwen.” Welke stappen Meeuwsen-Scholten in de toekomst nog zet, weet ze niet. “Ik ben net begonnen op deze prachtplek”, lacht ze. Vertrekken bij defensie zit er echter niet in. ”Het is een organisatie die in mijn hart zit. Wij zetten ons in voor de samenleving, voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dat ligt heel dicht bij mij. Daar haal ik energie uit.”

BIJDRAGE EUGENE DE KOK

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief