Myriam van Herpe uit Putte: 'Een boek was eigenlijk nooit de bedoeling'.
Myriam van Herpe uit Putte: 'Een boek was eigenlijk nooit de bedoeling'.

Myriam van Herpe uit Putte schrijft verhalenbundel voor kinderen

Door: Joep Bremmers Algemeen

PUTTE - De coronacrisis is voor niemand leuk, maar het brengt sommige mensen wel wat bijzonders. Zoals Myriam van Herpe uit Putte. De eerste lockdown merkte zij dat er veel onrust was bij haar kinderen en kleinkinderen, waarna zij besloot mailtjes te sturen met verhaaltjes. De verhaaltjes zijn nu gebundeld in een boek: Oma’s verhaaltjes.

Oma’s verhaaltjes is een interactief boekje over kinderen en hun ouders in coronatijd. Het boekje met 28 verhaaltjes is een echt doe- en leesboekje om voor te lezen en zelf te lezen. De tekeningen, gemaakt door Monique Wittebolle, zijn daarnaast ook in te kleuren. Volgens Myriam ontstonden de verhalen tijdens de eerste lockdown. “Ik belde regelmatig met de kleinkinderen in Nederland en België. Ze vertelden dan wat ze meemaakten en deden. Op basis daarvan besloot ik verhaaltjes te mailen over deze tijd in Nederland en België. Ik ben begonnen met schrijven met de verjaardag van de oudste kleindochter, dat was rond 13 maart. De verhaaltjes vonden de kleinkinderen erg leuk, totdat mijn oudste kleindochter tijdens een telefoongesprek zei: ‘Oma, er zitten geen tekeningen bij, hè?’. Een verhaal zonder plaatjes kan ook eigenlijk niet. Via de andere oma van mijn in België wonende kleinkinderen kwam ik in contact met Monique. Zonder dat we elkaar ontmoet hebben, heeft zij op passende wijze illustraties bij de verhaaltjes gemaakt.”

Kraamcadeau

Voor Myriam was het vertellen van verhaaltjes aan haar kleinkinderen niets nieuws. Maar het schrijven van een boek wel. “Mondeling vertelde ik weleens zelfbedachte verhalen aan de kleinkinderen. Ze waren dan zelf de prinses of de ridder in het verhaal. Maar ik had nog nooit iets opgeschreven. De reacties van de kinderen en kleinkinderen waren echter zo leuk, dat ik ben gaan kijken voor een uitgave in eigen beheer, maar de kosten waren hiervoor best hoog. Toen kwam ik bij Boekscout terecht en die waren meteen heel enthousiast.” Op 19 februari kwam haar boek daadwerkelijk uit en daarmee is wat klein begon voor haar eigen kleinkinderen nu iets groots voor alle jonge kinderen geworden. “Ik wilde het boekje eigenlijk alleen voor de kleinkinderen maken en dan in het bijzonder als cadeau voor mijn jongste kleindochter Lisa uit Zwitserland. Zij werd in oktober 2020 geboren. Het boek is ook aan haar opgedragen. Met de geboorte van Lisa ben ik gestopt met schrijven. Toen zaten we rond de tweede golf in de coronatijd.”

Kinderogen

Het boek is volgens Myriam prima geschikt voor jonge, beginnende lezers, maar ook om uit voor te lezen. “Mijn oudste kleindochter leest het zelf al, de jongste wordt voorgelezen. Het boekje maakt het voor kinderen en hun ouders gemakkelijker om te praten over deze coronatijd. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om hierover te praten, maar tegelijk de wereld door kinderogen te bekijken. Het kan nooit kwaad om het kind in jezelf te bewaren.” Oma’s verhaaltjes is te koop via www.boekscout.nl voor 16,99 euro.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief