Yvonne van Gils.
Yvonne van Gils.

‘Je helpt mensen eigenlijk aan een nieuwe woning’

Door: Remko Vermunt Algemeen

Yvonne van Gils werkte ruim 24 jaar voor de Rabobank. Dit jaar besloot ze de overstap te maken naar de Van Bruggen Adviesgroep in Bergen op Zoom. “Ik heb daar jaren met plezier gewerkt, maar ik was toe aan iets nieuws.”

Financieel adviseur. Dat lijkt me nou niet het beroep dat je als klein meisje voor ogen had?

Nee, dat klopt. Maar ik wist destijds ook niet wat ik dan wel wilde worden. Het is zo moeilijk als je een jaar of vijftien bent om een keuze te maken. Ik heb eerst de havo afgemaakt en MEAO en daarna ben ik naar de NHTV in Breda gegaan. Toen ik afgestudeerd was, kon ik bij General Electric aan de slag maar ik werd ook gebeld door de Rabobank. Ik koos voor de laatste. Ik begon aan de balie, maar later ben ik door interne opleidingen doorgestroomd naar hypotheekadviseur. Elke paar jaar veranderde de naam van die functie, maar uiteindelijk kwam het altijd op hetzelfde neer: financieel adviseur.

Wat is er zo leuk aan jouw werk dat je het al ruim 24 jaar doet?

Je helpt mensen eigenlijk aan een nieuwe woning. Negentig procent van wat wij doen zijn hypotheekgesprekken voeren met onze klanten. Als mensen een woning willen kopen, weten ze vaak nog niet hoeveel geld ze kunnen lenen. Toevallig had ik afgelopen week nog twee mensen die zich hadden ingeschreven voor een nieuwbouwproject hier in Bergen op Zoom. Ze hadden geen idee of dat haalbaar was. Als je dan kan vertellen dat het binnen hun bereik ligt, dan worden ze helemaal blij. Vervolgens is belangrijk dat wij ervoor kunnen zorgen dat zij het huis kunnen aankopen zonder al te hoge maandlasten.

Soms moet je ook mensen teleurstellen. Vind je dat moeilijk?

Het is natuurlijk niet leuk, maar ze weten dan wel meteen waar ze aan toe zijn. Soms weten mensen niet dat een studieschuld of private lease auto nadelig is voor wat je maximaal kunt lenen. Als iemand op internet heeft berekend wat ze kunnen zonder hiermee rekening te houden kan het tegenvallen. Het voor onze klanten dan fijn dat wij met ze meekijken en vertellen waar de problemen zitten en hoe we die eventueel op kunnen lossen.

Waar zit voor jou nog de uitdaging?

Ik heb natuurlijk jarenlang bij de Rabobank gewerkt. Ik kende daar de systemen, maar ook de voorwaarden van de hypotheken. Nu kan ik niet alleen hypotheken van de Rabobank aanbieden, maar ook van alle andere aanbieders. Dat is soms nog wel even zoeken, want ik ken nog niet alle voorwaarden uit m’n hoofd, maar het is ook een leuke toevoeging. Daarnaast ben ik nu ook meteen ondernemer. Samen met Maurice kijken we naar wat we belangrijk vinden voor onze klanten, hoe we naar buiten willen treden en we kunnen een eigen invulling geven aan hoe we onze klanten willen helpen. Dat is een leuke uitdaging.

Hoe is jouw werk in die jaren veranderd?

De wet- en regelgeving is steeds scherper geworden. Vroeger werden klanten vaak alleen geadviseerd over wat ze maximaal konden lenen. Dat is tegenwoordig niet meer en dat is maar goed ook. We geven de klanten veel meer advies over wat er bijvoorbeeld gebeurt als ze arbeidsongeschikt raken, werkloos raken en als ze met pensioen gaan. We geven ze inzicht in alle mogelijke situaties, zodat ze nooit voor verrassingen komen te staan. Daarnaast is alles veel transparanter geworden door de komst van het internet. Mensen hebben soms al zelf gekeken wie de laagste rente heeft en daar willen ze dan hun hypotheek bij afsluiten. Natuurlijk proberen wij altijd te kijken of deze partij wel écht bij onze klant en zijn of haar wensen past.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Meestal beginnen we rond 09.00 uur. Dat kan zijn vanuit huis met een Zoom-meeting of een afspraak op kantoor. We werken de gesprekken uit, vragen offertes aan. Ondertussen beantwoorden we mailtjes van klanten, we hebben contact met verschillende maatschappijen en we bellen met klanten. In de middag hebben we de weer een afspraak. Eigenlijk is geen dag hetzelfde en als het moet werken we ook gewoon in de avond of in het weekend. Dat is het mooie aan eigen ondernemer zijn. Je kan je eigen werktijden indelen en plannen. [n]

Naam:
Yvonne van Gils

Leeftijd:
45

Partner:
Maurice Meesters

Kinderen:
Cas (16) en Wes (14)

Bonuskinderen:
Merijn (15) en Mats (12)

Beroep:
Financieel Adviseur

Sinds:
1 maart 2021

Hobby’s:
Eigenlijk alles wat met gezelligheid te maken heeft, dus borrelen, uit eten, reizen en met vrienden afspreken. Maar ook tennissen en lezen.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief