<p>Aardappelteler Jeroen Koolen.</p>

Aardappelteler Jeroen Koolen.

(Foto: José van der Wegen)

‘Het voorwerk voor het aardappelplanten begint nu’

HUIJBERGEN – Zonder aardappels geen frietjes en zonder aardappelteler geen aardappels. Inde gemeente Woensdrecht zijn meerdere aardappeltelers actief, waaronder Jeroen Koolen van V.O.F. L.J.M. Koolen uit Huijbergen. Van poot tot de aardappel op je bord, er komt heel wat kijken bij de aardappelteelt.


“We zijn nu bezig met het voorwerk voor het planten van de aardappels, zoals het cultiveren en frezen van de grond. Dit keer planten we in één werkgang met een nieuwe machine, dus de plant en de rug in een keer. Dat maakt het werk efficiënter, maar het vergt ook wel een investering in nieuwe machines. De markt voor aardappelen is gelukkig iets verbeterd. Afgelopen winter kregen we 2 tot 3 cent per kilogram en nu zitten we op 8 tot 9 cent per kilogram. De markt gaat dus omhoog, maar het is wel duidelijk dat je als contractteler niet meer tegen de vastgestelde contractprijzen kunt werken met de fabrieken. Dat lijken zij gelukkig ook wel in te zien.” 

Door corona was het sowieso al een slecht jaar. “De afzetmarkt was heel slecht, zonder festivals, evenementen en de gesloten horeca. Daar gaat toch veel friet naar toe. Wij leveren zelf aan Farm Frites. Gemiddeld leveren we 50 ton per hectare, waarvan het grootste deel direct van het land naar de fabriek gaat. Eind maart starten we met de poot van de vroege aardappelen, april/half mei is alles geplant, waarna we eind augustus/begin september met de oogst beginnen tot ongeveer eind oktober.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief