Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Problemen rondom vaccinaties voor inwoners met Belgische huisarts; Gemeente grijpt in

HOOGERHEIDE - Inwoners van de gemeente Woensdrecht die een Belgische huisarts hebben, dreigden binnen het vaccinatieprogramma tussen wal en schip te belanden. Dat stelt burgemeester Steven Adriaansen. Op dit moment wordt er zowel door huisartsen ingeënt tegen het coronavirus én er wordt door de GGD ingeënt. “Onze inwoners die een Belgische huisarts hebben, werden eigenlijk door beide groepen niet opgeroepen.”


Eén van de raadsleden in Woensdrecht zit toevallig in die situatie en zij trok aan de bel. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat ook zij gevaccineerd worden”, vroegen wethouder Lars van der Beek en Steven Adriaansen zich af. “Het is natuurlijk een probleem dat niet alleen bij ons speelt, maar eigenlijk in heel de grensregio.” Daarom is de GGD nu, samen met het RIVM en het ministerie, in gesprek om een oplossing te vinden voor deze mensen. “In Zeeland wordt op dit moment gesproken over een telefonisch meldpunt waar Nederlanders met een Belgische huisarts zich kunnen melden. Zij worden dan alsnog opgeroepen voor een vaccinatie.”

Daarnaast worden ook Belgische huisartsen op en rond de grens aangeschreven met de vraag welke Nederlandse patiënten zij in hun systeem hebben. “We schatten dat het om tientallen mensen gaat, maar het kunnen er ook honderden zijn”, stelt de burgemeester. “We hebben de gegevens niet van wie bij welke huisarts ingeschreven staat, dus dat maakt het een lastige zaak.” De burgemeester spreekt dan ook van de rafelranden van het systeem. “Maar ik voel me verantwoordelijk, ook voor deze inwoners, dus weet dat we ermee bezig zijn en er komt op korte termijn een oplossing.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief