Foto: Remko Vermunt

Unieke verkiezingsdag is begonnen: Alle stembureaus zijn geopend

HOOGERHEIDE - De Tweede Kamerverkiezingen zijn begonnen. Kwetsbare inwoners van de gemeente Woensdrecht konden maanden en dinsdag hun stem al uitbrengen op 2 locaties, maar vandaag is dé verkiezingsdag waarbij alle stembureaus geopend zijn. Tot vanavond 21.00 uur kan je je stem uitbrengen bij één van de stembureaus bij jou in de buurt.


Maandag, op de eerste dag dat er gestemd mocht worden, werden er 656 stemmen uitgebracht. Dat waren er 451 bij de gemeente Woensdrecht en nog eens 205 bij MFC De Drieschaar in Ossendrecht. “Daarnaast zijn er ook al 1357 briefstemmen binnengekomen”, vertelt burgemeester Adriaansen. Van die briefstemmen zijn er in eerste instantie 88 ongeldig verklaard. “Bij 77 stemmen mist de stempas, maar er is een grote kans dat die in de envelop van het stembiljet zit. Mocht dat het geval zijn, dan tellen deze stemmen alsnog mee.”

De afgelopen dagen merkte de gemeente nog geen run op de stembureaus, maar dat is positief. “Die twee extra dagen waren juist bedoeld om kwetsbare mensen op een rustig moment te laten stemmen.” Vandaag verwacht de gemeente wel een piek bij de stembureaus. “Maar alle stembureaus zijn er klaar voor.”

De regels op de stembureaus zijn dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, wel anders dan anders. Zo zijn stembureaus coronaproof ingericht met kuchschermen. Stembureauleden dragen handschoenen, een mondkapje of een gezichtsmasker achter een kuchscherm. Stemhokken, tafels en dergelijke worden regelmatig ontsmet. En er zijn ontsmettingsmiddelen voor je handen aanwezig. Nieuw is ook dat stembureaus een aparte in- en uitgang hebben. En elk stembureau heeft een gastheer of gastvrouw die de drukte in de gaten houdt: Een zogenaamde crowd manager.

Meer weten over de verkiezingen? Kijk op: www.woensdrecht.nl/verkiezingen2021

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief