Foto: Remko Vermunt

Gemeente en politie doen gezamenlijke oproep: ‘Meld je camera aan voor opsporingen!’

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat, samen met buurtpreventieteams en de politie, aan de slag met het project ‘Camera in Beeld’. Dit is een speciale databank van de politie, waarin precies te zien is welke camera’s zich in een bepaalde buurt bevinden. Zo kan de politie bijvoorbeeld na een woninginbraak snel zien of er camera’s aanwezig zijn waar de dader(s) mogelijk op te zien zijn.


“Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s”, licht Paul Gabriels namens de politie toe. De gemeente Woensdrecht en de politie roepen deze mensen op om hun camera aan te melden voor de databank van de politie. “Nu moeten we na een misdrijf zoals bijvoorbeeld een straatroof of een inbraak nog bij een winkel binnenstappen en vragen of ze een camera hebben waarop de daders mogelijk te zien zijn. Dat neemt veel tijd in beslag. Na registratie weet de politie waar camera’s zijn en hebben we een contactpersoon, zodat we sneller kunnen werken. De politie kijkt de camerabeelden niet live uit maar inventariseert alleen de locatie waar de camera’s hangen, voor een eventueel later onderzoek”, aldus Gabriels.  

De politie kan dus niet ongevraagd of gevraagd meekijken met beelden van jouw camera. Door je aan te melden weet de politie alleen veel sneller bij wie ze mogelijk camerabeelden op kunnen vragen en dat komt de kostbare tijd die de politie soms heeft om misdrijven op te lossen alleen maar ten goede. “In onze gemeente stond slechts een beperkt aantal camera’s geregistreerd”, stelt burgemeester Steven Adriaansen. “Met deze campagne vergroten wij het netwerk van camera’s die gebruikt kunnen worden ten behoeve van de opsporing.” 

De komende periode gaan buurtpreventieteams aan de slag met dit project. Zij gaan kijken of ze toevallig bij mensen camera’s zien hangen. Deze mensen worden op een later moment benaderd door een vrijwilliger van de politie. Hij gaat met de mensen in gesprek over of ze hun camera willen opgeven bij de databank van ‘Camera in Beeld’. “De afgelopen periode zijn er 59 adressen bezocht waarvan er 28 zich hebben aangemeld. Dat is op zich al een mooi resultaat  maar het kan natuurlijk nog veel beter”, aldus de burgemeester. Hij roept iedereen dan ook op, die gebruik maakt van camera’s aan zijn of haar pand, zich aan te melden bij de databank.

Meld uw camera aan  

Help mee uw buurt veiliger te maken en meld u camera(s) aan. Dit kan via www.politie.nl/cib. Meer weten over Camera in Beeld? Kijk dan op www.politie.nl/themas/camera-in-beeld

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief