Foto: Gertrude Snoei

‘Ik werk ook nog graag met mijn handen in de grond’

Zijn vader was boswachter en zijn ouders woonden midden in het bos, dus Roel groeide letterlijk op tussen het groen. Passie voor de natuur is hem met de paplepel ingegoten. Hij volgde een opleiding Garden & Landscape Management en daarna nog een minor Landscape Architecture op een Engelse universiteit. Het enthousiasme voor ondernemen was er al een beetje, maar kwam een paar jaar later echt op dreef. Als ondernemer vindt Roel het belangrijk om onderscheidend te zijn. Voordat een opdracht wordt uitgevoerd, werkt hij deze eerst volledig uit in een ontwerp en kan de klant al de beleving van de nieuwe tuin zien door middel van een 3D-tuinwandeling.


Je kunt dus al van tevoren door je toekomstige tuin wandelen?
“Ja, we tekenen de tuin van tevoren tot in detail met een speciaal programma. Met een 3D-bril op kun je zelfs alvast een wandeling maken door die tekening. We maken dan een filmpje en kunnen dan alles laten zien, zelfs hoe de planten eruit zien in de lente, zomer, herfst of winter. Dat is mooi om te zien, want elke plant heeft natuurlijk haar eigen bloeiperiode.”

Ben je nog steeds blij dat je hiervoor hebt gekozen?
“Ja, elke dag. Het is echt mijn passie. Ik ben nu drukker dan toen ik een baan had, maar die vrijheid van een eigen bedrijf is heel fijn. Ik vind het belangrijk om te doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ook de huisstijl en uitstraling naar buiten moet kloppen. Ik schreef in het begin een ondernemersplan en daar had ik ook in beschreven waar ik over 15 tot 20 jaar wilde staan. Het bizarre is dat we daar nu al staan. De groei is zo snel gegaan, dat had ik van tevoren niet verwacht. In de loop der jaren hebben we ook een mooi team opgebouwd, experts in hun eigen vakgebied. We kunnen hierdoor complete projecten aanbieden.”

Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen voor een ondernemer?
“Ik vind sociale vaardigheden heel belangrijk. Je moet goed kunnen communiceren en je boodschap duidelijk overbrengen. Ook creatief zijn in het onderscheidend vermogen van het bedrijf is een must als je wilt opvallen tussen de vele aanbieders. Als ondernemer vind ik ook dat je niet snel bang moet zijn voor grote projecten, maar uitdagingen aangaan. Op die manier kun je weer verder groeien.”

Blijf je als persoon ook leren?
“Jazeker! Ik blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de sector. Ook op het gebied van design bijvoorbeeld. We tekenen veel verschillende soorten tuinen, zoals landelijk, Japans of ecologisch, maar soms ook heel strak. Ook daarin blijf ik leren. Dat maakt mijn vak leuk, afwisselend en het houdt me creatief. Momenteel zijn we met een daktuin bezig en daar ben ik me dan heel goed over aan het inlezen. Dat moet natuurlijk goed worden weggezet. Super interessant allemaal en het zorgt voor nieuwe uitdagingen!”

Welke uitdagingen kom je tegen?
“Het is een uitdaging om continue iedereen tevreden te houden en alles in het bedrijf goed te laten verlopen. Ik vind het belangrijk om de ‘spirit’ en sfeer binnen het team goed te houden. Om elkaar beter te leren kennen, organiseer ik normaal gezien uitjes, maar dat kan nu helaas niet door corona. Ook is het een uitdaging om scherp in te blijven kopen en de juiste investeringen te doen om te groeien en winst te genereren.”

Hoe zie jij jezelf als baas?
“Momenteel hebben we een fijn team en verloopt alles goed. Als er een nieuw project aankomt, vind ik het belangrijk om deze met z’n allen door te lopen tot alles duidelijk is. Ik vraag dan ook om feedback en werk eraan om alles telkens nog beter op papier te zetten. Als persoon kan ik best wel streng zijn als het moet. Als bijvoorbeeld de sfeer te lollig wordt, mag daar zeker iets van gezegd worden. Ik zie mezelf als baas, maar wel één die naast zijn werknemers staat. Zelf werk ik ook nog graag met mijn handen in de grond.”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?
“Met de landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij is wereldwijd bekend en heeft prachtige gigantische projecten gedaan. Hij doet alles met de hand en ik vind dat heel mooi. Het zou super interessant zijn om met hem over ons vakgebied te praten.”

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief