Kelly Wanrooy opent een kabouterdeurtje.
Kelly Wanrooy opent een kabouterdeurtje. Foto: Humphrey Hekhuizen

Kabouterdeurtjesroute Moretusbos moet weg

Door: Joep Bremmers Algemeen

PUTTE - Medio november 2020 startte Kelly Wanrooy uit Putte met een Kabouterdeurtjesroute in het Moretusbos in Putte. Wat begon met drie deurtjes werd al gauw een succes onder vooral gezinnen. Maar door onder meer vernielingen in het bos moesten van Staatsbosbeheer ook de kabouterdeurtjes het veld ruimen. Het goede nieuws is echter dat de kabouters in Putte mogen blijven.

Volgens Kelly heeft de melding van Staatsbosbeheer dat de kabouterdeurtjesroute moest verdwijnen veel reuring gebracht in het dorp. Al begrijpt ze het wel. “Wij zijn zelf in november vorig jaar gestart met het plaatsen van drie deurtjes, nadat we bij het Pinnemutsje in Hoogerheide waren geweest. Maar we hadden nooit gedacht dat het zo’n run zou worden. We hebben er dan ook nooit over nagedacht een officiële aanvraag in te dienen bij Staatsbosbeheer.” Met oud en nieuw hadden de Putse kabouterdeurtjes op facebook al tweeduizend vrienden. “Waar we begonnen met deurtjes van ijslollystokjes, zijn we het materiaal gaan verbeteren en hebben we uiteindelijk zes deurtjes over 4,5 kilometer geplaatst met diverse routes. Pas toen we rond Pasen ook een paastocht uitzetten en de bordjes verdwenen, hebben we Staatsbosbeheer gebeld en gevraagd of zij de bordjes misschien verwijderden. Dat hadden zij niet gedaan, maar we kregen wel te horen dat het Moretusbos nationaal erfgoed is en de bordjes weg moesten. Na 18 april moest de Paasroute weg zijn, voor de kabouterdeurtjes hadden we tot de zomervakantie.”

Nul-tolerantiebeleid
Helaas ging het voor die datum al flink mis in het bos. In het Moretusbos bleken zoveel andere attributen aangetroffen te zijn, die niet in een bos thuishoren, dat Staatsbosbeheer besloot geen uitzonderingen meer toe te staan. Dus ook geen kabouterdeurtjes meer. “Er werden schommelstoelen gevonden, klimattributen, afval en er wordt ook gedeald. Het liep de spuigaten uit met jongeren die dingen in het bos plaatsten. Voor Staatsbosbeheer was dat reden een nul-tolerantiebeleid te voeren. Het is dus niet specifiek gericht tegen de kabouterdeurtjes, maar deze moesten wel direct weg of zouden anders weggehaald worden.” Om de deurtjes te behouden, besloot Kelly het verzoek van Staatsbosbeheer op te volgen en samen met haar gezin stelde zij de onderkomens van de kaboutertjes veilig.” Nadat ik had gemeld op facebook dat de deurtjes weg moesten, zag je ook direct minder gezinnen in het bos.”

Gesprek
Gelukkig is er dus ook goed nieuws te melden. Want Kelly had afgelopen dinsdag een gesprek met de gemeente voor een nieuwe locatie. “Ik ga er vanuit dat ik snel goed nieuws mag delen en de kabouterdeurtjes een doorstart kunnen maken. Wel hoop ik dat mensen de deurtjes straks willen laten staan en niet mee willen nemen voor thuis. Het is voor iedereen bestemd en er zit veel werk in.” Voor de nieuwe locatie een feit is, wordt er bij Kelly thuis goed voor de kaboutertjes gezorgd. “Onze dochter legt de kaboutertjes nu elke avond in bedjes. Zij ziet het redden van de kaboutertjes echt als haar missie. Toen we de kaboutertjes uit het bos haalden, zei ze ‘kom maar bij mij’.” Kelly hoopt dan ook gauw de kabouterdeurtjes weer met andere mensen te kunnen delen, zodat de kinderen dichtbij de magie van het bos kunnen ontdekken.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief