De heer Van den Kieboom (rechts) mocht de eerste asperge steken.
De heer Van den Kieboom (rechts) mocht de eerste asperge steken. Foto: José van der Wegen

Eerste Brabantse Wal-asperges zijn officieel gestoken

Door: Joep Bremmers Algemeen

OSSENDRECHT - De eerste Brabantse Wal-asperges zijn officieel gestoken. De 96-jarige meneer Jan van den Kieboom uit Halsteren had de eer de eerste officiële asperge te mogen steken, in het gezelschap van vier regionale chef-koks uit de gemeente Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal en Bergen op Zoom.

Dat meneer Van den Kieboom de eerste steek mocht verrichten, past binnen de planning van een aantal activiteiten in de maand mei. Deze activiteiten staan in het teken van het door Gebiedsalliantie Brabantse Wal, voorheen de streekorganisatie, opgezette project ‘Smaakbeleving in de zorg’. Binnen dit project wordt ingegaan op het welzijn van ouderen rondom eten. Eten en met name lekker eten zorgt voor extra beleving. Meneer Van den Kieboom woont zelf in verpleeg- en verzorgingshuis Bosgaard in Halsteren.

Volleerd aspergesteker
Het steken van asperges was niet nieuw voor hem. De oud-eigenaar van Café Torenzicht in Halsteren stak vroeger toen hij klein was al asperges. “Maar de laatste keer dat ik asperges stak? Toen was ik in al in de zestig.” Als een volleerd aspergesteker stak de heer van den Kieboom echter de eerste officiële asperge uit de volle grond op een Ossendrechts veld. “Ik vond het leuk om te doen en ik hoop maar dat ik het goed heb gedaan. Het steekmes van nu is wel anders in vergelijking met vroeger.”

Kistje
Ook de chef-koks Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken in Wouw, Rob Leenaerts van restaurant Jagersrust in Ossendrecht, Mark van Loon van Brasserie Puur en restaurant In de Oude Stempel in Steenbergen en René Vermeulen van restaurant ‘t Spuihuis in Bergen op Zoom mochten wat asperges steken. Alle eerste gestoken asperges van de Brabantse Wal werden vervolgens in een speciaal houten kistje gedaan, dat traditiegetrouw naar Koning Willem-Alexander verzonden wordt.
Volgens Ferry de Weert, voorzitter van telersvereniging Brabantse Wal Asperges, is het seizoen dit jaar wat later dan normaal. “Overdag is het met de zon wel prima, maar in de nachten is het nog te koud. De temperatuur moet constanter zijn om de asperges goed te laten groeien. Daarom telen we nu nog vooral uit de aspergebedden in de minitunnels, de asperges onder de zwart-witte folie duren wat langer. Maar als de temperatuur straks echt omhoog gaat, dan kan het snel gaan met de Brabantse Wal Asperges.”

ProefMei
De officiële eerste steek is traditioneel gezien in deze regio de aftrap van het aspergeseizoen, maar ook de opstap naar het evenement ProefMei. Door de COVID-19-pandemie ligt ook ProefMei stil, maar volgens Dennis van Tilborg van Stichting Proefmei, zijn er wel plannen om ProefMei later dit jaar op een of andere manier doorgang te laten vinden. “In mei hopen we samen met diverse partners een alternatief programma rond te krijgen, waarna we in juni of juli dan hopen te horen of een ProefMei in een andere opzet doorgang kan vinden in augustus. De precieze opzet is nog niet bekend, maar we zijn echt aan het kijken hoe we food, leisure en een stuk cultuur onder de aandacht kunnen brengen bij de mensen in de regio. Door corona zijn we genoodzaakt ProefMei op een andere manier te benaderen, maar het biedt ons ook de vrijheid om zaken eens anders aan te pakken. Hopelijk kunnen we dat deze zomer laten zien.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief