Afbeelding
Foto:

Felicitaties voor onverwachte winnaar van NK Driebanden: Ludo Kools uit Hoogerheide

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Hans de Waal (sport) hebben vrijdagochtend Ludo Kools gefeliciteerd met het winnen van het Nederlands kampioenschap driebanden. Ludo Kools uit Hoogerheide wist donderdagmiddag een historische overwinning te behalen. Tegen alle verwachtingen in won de 53-jarige debutant het NK Driebanden. 

Op het podium van het Nederlands kampioenschap vocht hij tegen de tranen toen het Wilhelmus door de arena klonk. Hij was een stralende winnaar, een onwaarschijnlijke kampioen, beloond met een ticket voor het WK driebanden in Korea. ,,Ik ben zó gelukkig, het is zó mooi, een kansloze debutant die gewoon Nederlands kampioen wordt’’vertelde hij na zijn overwinning tegen Raimond Burgman met 3-2.

Het slot van het toernooi, na vijf dagen biljarten voor lege tribunes was bijna onwerkelijk. Ludo Kools, een voormalig bouwvakker, stond daar te midden van profspelers als Raimond Burgman, de nummer één van de wereld Dick Jaspers en de biljartheld van de streek Jean van Erp. “Ik heb mijn hele leven keihard gewerkt, nu geef ik niks meer om geld verdienen, ik wil leven’’, zei hij met een geëmotioneerde, trillende stem.

Ludo Kools is gehuwd met Lilian, vader van een zoon van 22, die allebei enorm hebben meegeleefd met dit wonderlijke kampioenschap. “Ik ben één keer kampioen geweest in het kader’’, vertelde Kools in het interview na afloop. “Het driebanden heb ik geleerd van Frans van Kuyk, waar ik ieder jaar wel een paar keer naartoe ga en die me ook voor deze Masters een paar tips heeft gegeven.’’ Die had hij opgeschreven op een briefje dat naast hem op een tafeltje in de arena lag tijdens zijn partijen.

De tekst:
‘Sneller lopen rond het biljart’
‘De lijnen voelen’
‘Verdedigen’
‘Niet met mijn tegenstander bezig zijn’
‘HIJ ZIT EROP’

Het was een geheim briefje, dat hij na afloop onthulde. De nieuwe Nederlandse kampioen heeft er volgens eigen zeggen zijn titel aan te danken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief