Afbeelding
Foto: Pixabay

‘Schrappen van twee windmolens is eerste goede stap’

Door: Joep Bremmers Algemeen

OSSENDRECHT - Het nieuws dat de gemeente Reimerswaal twee windmolens uit het plan voor Windpark Ze-Bra heeft geschrapt is goed ontvangen door actiegroep Windstil Ossendrecht. Maar het is nog niet genoeg. “Wij willen dat er nog zeker één of liever twee windmolens worden geschrapt,” verklaart Just Jansz van de actiegroep die verder veel vragen heeft over de wijze waarop de besluitvorming rondom het windpark tot stand is gekomen.

Juist die besluitvorming rondom Windpark Ze-Bra is erg ondoorzichtig. Het plan voor het 19 windmolens tellende park is een initiatief van Eneco en enkele agrariërs. De regie over de aanleg van het windpark is in handen van buurtgemeente Reimerswaal en dat blijkt een ongelukkige keuze te zijn geweest. “Tijdens de raadsvergadering waren de raadsleden ook compleet verrast”, vertelt Just Jansz. “Het is natuurlijk ook vreemd dat de eigen raadsleden niets te zeggen zouden hebben over windmolens die op Woensdrechts grondgebied worden geplaatst.” Jansz benadrukt dat Windstil Ossendrecht geenszins tegen milieuvriendelijke energiewinning is. “Wij hebben een alternatief plan ontwikkeld voor een dorpswindmolen, daar hebben we veel positieve reacties op gekregen.”

WOB-procedure
Windstil Ossendrecht is inmiddels een procedure gestart in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), om zo alle informatie omtrent de besluitvorming rondom Windpark Ze-Bra boven water te krijgen. Daarnaast onderzoekt de actiegroep hoe er bezwaar kan worden gemaakt tegen nog twee windmolens die bij Ossendrecht zouden moeten komen. “Ze zijn stuk voor stuk even hoog als de Euromast. Dus voor een dorp als Ossendrecht is dat wel degelijk een ingrijpende verandering. We hebben al het windmolenpark Kabeljauwbeek. Nog één windmolen erbij zou acceptabel zijn. Daarmee voldoet de gemeente dan ook aan de doelen zoals die voor milieuvriendelijke energiewinning zijn gesteld. We moeten ook niet te ver voor de troepen uit willen lopen.” Voor Windstil Ossendrecht is de kous dus nog niet af. “Allereerst willen we weten hoe de besluitvorming is gelopen. Daarnaast gaan we ook in gesprek met de politieke partijen in Reimerswaal en bekijken we ook de juridische mogelijkheden”, besluit Jansz.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief