Jim Raaijmakers (links) en Bart van der Veen uit Hoogerheide.
Jim Raaijmakers (links) en Bart van der Veen uit Hoogerheide. Foto: Humphrey Hekhuizen

Ooggetuigen Slag om Woensdrecht gezocht

Door: Joep Bremmers Algemeen

WOENSDRECHT - Op 24 oktober 1944 werd de kern Woensdrecht als laatste bevrijd in de Tweede Wereldoorlog. Het was een tijd die later bekend werd als de Slag om Woensdrecht. Om de verhalen uit die tijd voor toekomstige generaties voor eens en altijd vast te leggen, willen Bart van der Veen en Jim Raaijmakers uit Hoogerheide een documentaire maken.

Vorig jaar werden door Bart en Jim in het kader van de bevrijding nog Canadese vlaggen uitgedeeld bij ondernemers en horecagelegenheden om op 24 oktober voortaan stil te staan bij de bevrijding van Woensdrecht. Dit initiatief vloeide voort vanuit de werkgroep 75 jaar bevrijding. “We hebben toen het idee geopperd om 24 oktober als permanente herdenkingsdag voor deze regio in te voeren. Maar de burgemeester, die ook in deze werkgroep zat, sprak toen ook de wens uit om herdenking van de bevrijding op andere manieren te behouden. Wij zijn toen opgestaan met de vlaggen, maar hadden al als doel ook een documentaire te maken met ooggetuigenverslagen,” aldus Bart. Door corona kwam dit er tot nog toe niet van, maar nu willen de twee hier toch mee aan de slag gaan. “Zeker nu het eerste deel van de ouderen gevaccineerd is en de eerste versoepelingen langzaam worden doorgevoerd. Alleen zijn we daarvoor nog op zoek naar ooggetuigen.”

Oproep
Met de documentaire hopen ze de verhalen van de ooggetuigen die nog leven vast te leggen. “We doen dit voor de volgende generaties, zodat zij weten hoe het was ten tijde van de bevrijding van Woensdrecht.” Een deel van de ooggetuigen in de vijf dorpen is al benaderd, maar de tijd speelt hierbij een cruciale rol. “Het gaat natuurlijk vaak wel om mensen op leeftijd. Niet iedere ooggetuige kan nog goed genoeg uit hun woorden komen om hun verhaal te doen en helaas zijn sommige mensen in de tussentijd ook overleden. Daardoor is ons eerste lijstje helaas korter dan we zouden willen. We doen dan ook graag een oproep aan mensen die de Slag om Woensdrecht hebben meegemaakt zich te melden, om zo hun verhaal voor de toekomst vast te leggen.”

Geschiedenisles
Voor de documentaire wordt vooral gezocht naar mensen die in 1944 echt woonachtig waren in één van de vijf dorpskernen van Woensdrecht. “Of ze nu elders wonen, dat maakt niet uit. Het gaat er om dat ze daar toen woonachtig waren.” Daarnaast moeten de mensen de Slag om Woensdrecht ook echt meegemaakt hebben. “We zoeken naar mensen met een actieve herinnering aan deze periode, naar mensen die bijvoorbeeld tien jaar of ouder waren destijds.” In de documentaire zullen de verhalen van de mensen beeldend gebracht worden. “Ieder verhaal is er een en het waard te bewaren. In Putte werd er bijvoorbeeld hevig gevochten bij de Breestraat, waardoor de herinneringen van Puttenaren bij de Breestraat waarschijnlijk anders zijn dan die van inwoners in andere delen van Putte.” Het doel van de documentaire is om deze uiteindelijk ook aan iedereen te laten zien. “We willen het aan scholen aanbieden, als een soort geschiedenisles dichtbij huis. Maar het mooiste zou zijn om de documentaire straks ook op tv te laten zien.” Mensen die zich willen aanmelden voor de documentaire kunnen contact opnemen met Bart van der Veen, 06-29604410.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief