<p>Wethouder Hans de Waal.</p>

Wethouder Hans de Waal.

(Foto: Humphrey Hekhuizen)

Extra geld beschikbaar voor starters op woningmarkt

WOENSDRECHT – Goed nieuws voor starters op de woningmarkt in de gemeente Woensdrecht: de Woensdrechtse gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met een voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders om 400.000 euro extra ter beschikking te stellen voor startersleningen. Er is zoveel vraag naar deze leningen, dat een extra storting in het fonds noodzakelijk was.

Volgens wethouder Hans de Waal was door de gemeenteraad gevraagd om aan de bel te trekken wanneer de bodem in het fonds in zicht kwam. “Dat was onlangs het geval, waarna we een voorstel hebben gedaan richting de raad om het fonds met 400.000 euro verder aan te vullen.”

Oververhit
De woningmarkt in de gemeente Woensdrecht is net als elders in het land oververhit. Huizen worden voor (ver) boven de vraagprijs verkocht en met name starters hebben hier onder te lijden. Zij hebben immers vaak niet genoeg spaargeld om in de huidige woningmarkt mee te kunnen. Met de starterslening kunnen starters net dat steuntje krijgen om toch het huis van hun dromen aan te schaffen. Omwille van de urgentie van het voorstel werd het voorstel direct naar de raad gestuurd in plaats van eerst langs de Opinieraad. In de gemeenteraad werd het vervolgens unaniem aangenomen door de politieke partijen.

Urgentie
Door de instemming van de raad is er per direct geld opnieuw beschikbaar gesteld voorstarters. En dat is goed nieuws, want er is veel vraag naar de startersleningen. “Er waren jaren bij dat er maar een paar aanvragen waren en dan ook niet altijd voor het volle bedrag, maar tegenwoordig gaat het snel en ook vaak voor het maximale leenbedrag van 36.500 euro.” In korte tijd kreeg de gemeente zeven aanvragen voor een starterslening, waarvan er maar vier gehonoreerd konden worden binnen het oude budget. De andere drie werden op een wachtlijst gezet in afwachting van de goedkeuring door de raad. Volgens de wethouder levert dat echter geen problemen op. “Deze drie aanvragen waren zo recent, dat bij instemming van de raad, zij feitelijk maar een paar dagen hoeven te wachten op geld. Maar het toont wel de urgentie aan voor een besluit. Met 400.000 euro kunnen we toch weer zo’n 10 tot 11 aanvragen behandelen.”

Voorwaarden
Om een starterslening te verkrijgen dient men wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Allereerst moet een melding worden gedaan bij de gemeente Woensdrecht. Daarnaast geldt er een maximaal leenbedrag van 36.500 euro, een maximale leeftijd van 35 jaar en een maximale koopsom van 325.000 euro. Ook moet het huis in de gemeente Woensdrecht staan. “De maximale looptijd van de lening is 30 jaar, maar er kan altijd boetevrij afgelost worden. Het geld blijft van de gemeente, we lenen het uit en krijgen het weer terug. Zo is er sinds de start van het fonds in 2008 al ruim 1,1 miljoen euro (1.175.000 euro) beschikbaar gesteld en zijn 72 inwoners geholpen.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief