Molenaar Judo Goris.
Molenaar Judo Goris. Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Je bent hier alleen met het authentieke’

Door: Joep Bremmers Algemeen

HUIJBERGEN - Een kleine drie jaar was hij bezig met de cursus, maar nu eindelijk mag Judo Goris uit Huijbergen zich dan officieel een gecertificeerde molenaar noemen. En daarmee heeft Molen Johanna in Huijbergen ook weer voor het eerst in jaren een echte molenaar. Een molenaar bovendien die een sterke band heeft met Molen Johanna zelf.

Dat Judo de cursus tot molenaar volgde, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “De molen heeft mij altijd aangesproken. Ik ben geboren in het huis naast de molen en de laatste actieve molenaar hier was mijn ome Piet. Daarna is de molen door mijn vader verkocht aan de gemeente Huijbergen.” Toen een paar jaar geleden de oproep kwam van Theo Sanders naar nieuwe molenaars, reageerde Judo vrijwel direct. “De molen bleef me boeien en toen ben ik begonnen met de cursus.”

In Wouw staat Molen de Arend. Onder meer bij deze molen kwam Judo gedurende zijn cursus tot molenaar regelmatig langs. “Daar trof ik Cees Embregts. Cees kende ik nog van de dertig jaar dat ik bij de vrijwillige brandweer zat. Door de geschiedenis die ik met Molen Johanna heb en de hulp van onder meer Cees en de andere begeleidende molenaars ben ik gekomen tot waar ik nu ben: een ambassadeur van de molen en gecertificeerd molenaar.”

Examen
Toen Judo startte met de cursus, dacht hij in eerste instantie zo klaar te zijn. Maar de cursus bleek hard werken en door de COVID-19-pandemie duurde de cursus ook langer. “Een jaar lang ben ik een keer in de week naar Hilvarenbeek gereden voor cursus. Daarnaast ben ik door heel het land molens gaan bezoeken. Je moet namelijk voor het examen de opbouw van alle molens weten, zelfs al draai je straks maar op één molen. Daarnaast moet je ook alle veiligheidsmaatregelen kennen en het weer een beetje kunnen voorspellen.”
Het examen legde Judo uiteindelijk af bij Molen De Twee Gebroeders in Roosendaal. “Ik was behoorlijk nerveus, niet omdat het moeilijk was, maar omdat het woordje examen er voor staat. De theorie moest ik beneden doen en vervolgens werd het praktijkgedeelte per verdieping afgelegd, met drie examinatoren in totaal.” Gelukkig had Judo vooraf nog geoefend in een windstil scenario, want op de dag van zijn examen was het nagenoeg windstil. “En dat is dan toch ook weer anders.”

Genieten
Gelukkig voor Judo was zijn kennis en kunde meer dan goed genoeg om zijn examen met goed gevolg af te kunnen ronden. “Ik heb nu een tijdelijk certificaat gekregen, want er wordt maar een keer per jaar een diploma-uitreiking gehouden door de vereniging De Hollandsche Molen. Volgend jaar april krijg ik mijn officiële diploma.” Met het tijdelijke certificaat mag Judo echter volop draaien als molenaar bij Molen Johanna. “Ik hoop hier toch wel zeker de komende twintig jaar van te mogen genieten. Ik ben hier in principe dan ook zeker een keer in de week, ook voor het reguliere onderhoud.” Met zijn diploma op zak is het voor Judo alsof hij terugkeert naar zijn roots. “Hier liggen zoveel herinneringen, maar daarnaast is er de rust, het uitoefenen van een oud ambacht, het authentieke. Er is niets mooier dan het geluid van draaiende wieken.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief