Petra Roels-de Bats en haar broer Raymond.
Petra Roels-de Bats en haar broer Raymond. Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Het is de ‘boekoe pienter’ van mijn moeder’

Door: Joep Bremmers Algemeen

HOOGERHEIDE - Bijna iedere familie kent wel een familierecept. Een gerecht zoals ze dat alleen bij die familie eten. Maar in de familie van Petra Roels-de Bats uit Hoogerheide waren er wel 60 recepten. Om de gerechten van haar Indonesische ouders voort te laten bestaan, besloot Petra deze te bundelen, met een heus kookboek tot gevolg.

Een kookboek lag eigenlijk helemaal niet in de planning. “Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen. Ik wilde namelijk slechts het verhaal van onze familie vastleggen en een bundeltje maken met alle familierecepten. Mijn zoon zei toen dat ik alles ook op social media als Instagram moest plaatsen. En van daaruit ging het opeens snel. Er waren al 300 boeken gereserveerd voor het boek er zelfs maar was.” De boekpresentatie was op zondag 20 juni, een bijzondere dag. “Het zijn de familierecepten van mijn moeder. Twee jaar geleden is zij helaas overleden en 20 juni zou ze 95 jaar zijn geworden. Omdat het 20 juni ook Vaderdag was, vonden we dat de ultieme datum voor de boekpresentatie, als eerbetoon aan onze ouders.”

Opschrijven
De ouders van Petra kwamen in 1951 vanuit Midden-Java in Indonesië. “In het begin kookten ze veel Nederlandse gerechten, omdat veel Indische kruiden hier toen nog niet verkrijgbaar waren.” De moeder van Petra leerde haar kinderen vervolgens koken uit de hand, er werd dus niets opgeschreven. Wel leerde ze haar kinderen ook royaal te zijn met kruiden. “Toen mijn moeder bij ons kwam inwonen, waren we het er wel over eens dat we de gerechten toch maar moesten gaan opschrijven. Vaak zaten we dan samen aan de keukentafel om de recepten door te spreken.” Het leidde uiteindelijk tot een zestigtal recepten die nu allemaal in het kookboek van Petra staan, genaamd ‘Oma’s kookboek’ met als ondertitel ‘boekoe pienter’. “Boekoe pienter betekent slim boekje. Als we het over mijn moeders recepten hadden, dan zei ze altijd dat ze haar boekoe pienter moest halen. Dat was haar woordje voor haar kookboek.”

Familie
Met het kookboek blijven niet alleen de recepten voor de eeuwigheid bewaren, maar ook het familieverhaal van vader en moeder gaat niet meer verloren. “Ik heb ook hun levensverhaal in een paar pagina’s opgenomen in het boek. Het boek was immers oorspronkelijk bedoeld als boek voor onze familie.” Het boek is echter nu ook nog een echt familiekookboek geworden. “Mijn kinderen, broertje, zussen, neven en nichten hebben geholpen met het maken van de gerechten en mijn broertje Raymond heeft de foto’s gemaakt.” Wie van de Indische keuken houdt, zal met het kookboek van Petra een gouden greep doen. Petra’s favorieten zijn Pindang van lamsvlees of rendang: “Ze geven mij een zomers gevoel, als een beetje Bali in de achtertuin.” Ook de favorieten van moeder de Bats zoals sambal goreng udang (met garnalen) en het groentegerecht ketoprak staan er in. “Iedereen kan met het kookboek uit de voeten. Om het winkelen voor ingrediënten ook zo gemakkelijk mogelijk te maken, staat alles fonetisch beschreven, zoals je het zegt. Ieder recept wordt stap voor stap uitgelegd, wat het juist voor de beginnende kok heel geschikt maakt. Zo kunnen ook onze neefjes en nichtjes straks onze familiegerechten maken.” Oma’s Kookboek is verkrijgbaar via Primera Niels van Elzakker voor 29,95 euro.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief