De kunstenaars in de oude Bergse basisschool houden zondag 11 juli een
open atelierdag.
De kunstenaars in de oude Bergse basisschool houden zondag 11 juli een open atelierdag. Foto: Christine Veraart

Woensdrechtse kunstenaars kunnen weer exposeren

Door: Joep Bremmers Algemeen

WOENSDRECHT - De afgelopen periode met tal van coronamaatregelen was voor niemand fijn, maar nu de eerste versoepelingen een feit zijn, ontstaat er ook direct meer leven in de maatschappij. Zo ook onder kunstenaars: open atelierroutes, het opstarten en organiseren van exposities en nieuwe workshops: het mag gelukkig grotendeels weer.

De Ossendrechtse kunstenaar Addy van Kempen heeft samen met acht andere kunstenaars een atelierruimte in het voormalige schoolgebouw De Zevensprong aan de Guido Gezellelaan 20 in Bergen op Zoom. De negen kunstenaars houden hier op zondag 11 juli een open atelierdag van 11 tot 16 uur. Volgens Addy zijn deze dag de kunstenaars in de verschillende ateliers aanwezig. “De kunstenaars geven de bezoekers dan een blik in hun ruimte en zijn ook actief bezig met hun werk. Ook bestaat de mogelijkheid om een workshop te volgen.” De kunstenaars zitten sinds november 2019 in het schoolgebouw via de Stichting Kunstwerk. Hiervoor zaten ze in het voormalige wijkgebouw Oost aan de Kometenlaan. “De ruimte hier is fantastisch voor kunstenaars, met hoge plafonds, veel licht en grote ruimtes.” Aan de open atelierdag nemen alle kunstenaars van De Zevensprong deel: Gerard Fransen, Sevgül Sümer Dielemans, Corine Heijmans, Amie van Eekelen, Elke Zimmerman, Janine Chedd, Anne- Marie Dagelinckx en Addy dus. “Momenteel ben ik veel met ruimtelijk werk bezig, daarbij gebruikmakend van afval en afgedankte spullen, zoals bijvoorbeeld tempexverpakkingen, afvalhout, maar ook een hele collectie oude diaraampjes.”

Uit de Kunst
Niet alleen kunnen kunstenaars hun deuren opengooien voor open atelierdagen en -routes, ook worden er weer plannen gemaakt voor exposities. Zo ook bij Stichting Uit de Kunst Woensdrecht. De stichting, die volgend jaar 25 jaar bestaat, heeft door de pandemie eigenlijk geen grote exposities kunnen organiseren, maar zag het ledental wel flink toenemen. “Vorig jaar hadden we twee exposities in Bibliotheek West-Brabant, maar door de lock-downs en de maatregelen en de daarmee gepaard gaande sluiting van bibliotheken, zijn deze grotendeels in het water gevallen”, aldus secretaris Adrie Leenaerts. Gelukkig komen er nu weer nieuwe kansen. “We hebben al een gesprek gehad met de bibliotheek en er komen in ieder geval drie nieuwe exposities aan in het kader van Wereld Alzheimer Dag, de Week van Taal en Lezen en de Kinderboekenweek. Onze inmiddels 45 aangesloten kunstenaars kunnen hier nu al werken voor maken en we hopen dat de exposities straks door kunnen gaan en ook goed bezocht worden.”

Les
Door de coronacrisis zijn veel mensen actief aan de slag gegaan met het maken van kunst, aldan niet op les. De Putse kunstenares Suzana Jovanovic geeft al langer in Participatiecafé De Bunt in Putte schilderlessen, maar lessen waren lang niet mogelijk. Sinds eind mei zijn de schilderlessen weer hervat en haar cursisten bezig om prachtige kunstwerken te maken. “Ik help mijn cursisten om hun talent te ontwikkelen, waarbij ik zelf verbijsterd ben door de stappen die ze maken. Als trotse juf en docent wil ik graag aan iedereen hun prachtige werken laten zien. Mijn cursisten verkopen dan wel nog geen werken, maar investeren veel in schildermateriaal. Vandaar dat ik voor hen op zoek ben naar, het liefst gratis, expositieruimte voor in het najaar, want dat zijn de mooiste maanden om tentoon te stellen.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief