Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Woensdrecht gaat voor duidelijke taal: ‘Onze brieven zijn vaak te moeilijk geschreven’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - Wethouder Lars van der Beek heeft deze week zijn handtekening gezet onder de Direct Duidelijk-deal. Daarmee spreekt de gemeente Woensdrecht de intentie uit om voortaan nóg duidelijker te communiceren naar inwoners. “We gaan voor duidelijke taal. Dat klinkt heel logisch, maar dat is het nog niet”, lacht Van der Beek.

Het is eigenlijk een open deur, stelt ook de wethouder, brieven van de gemeente moeten duidelijk zijn voor de inwoners. “Dat is altijd al het streven geweest, maar als we kritisch naar onszelf kijken, dan gaat dat niet altijd goed. We hebben veel te maken met wetten en juridische taal en dat gebruiken we ook in onze brieven. Dat maakt het voor de burger niet duidelijker.” Daarom wil de gemeente met een andere bril naar de brieven gaan kijken en daarbij moet eigenlijk heel de gemeente aansluiten. “Daarom ondertekenen we vandaag deze deal, we willen hier gezamenlijk mee aan de slag.”

Daarbij gaat de gemeente de samenwerking aan met het Taalpanel van het To-taalhuis. Dat is in 2020 opgericht door Monique Swagemakers. “Bij ons komen allerlei taalvragen binnen van jong en oud. We proberen de mensen taalvaardiger te maken, maar aan de andere kant proberen we er ook voor te zorgen dat mensen die de taal niet machtig zijn ook mee kunnen doen in deze samenleving. Duidelijke taal is daarbij van cruciaal belang.” Je wil namelijk niet dat de brieven in een lade belanden, omdat mensen eigenlijk geen idee hebben wat er gezegd wordt. De afgelopen periode heeft het Taalpanel dan ook meegekeken met brieven die de gemeente verstuurd. Het ging dan vooral om brieven rondom armoede, ruimtelijke ontwikkelingen en huwelijksvoltrekkingen.

“Het gaat niet lukken om alle brieven die wij versturen eerst langs het Taalpanel te laten gaan”, legt Van der Beek uit. “Maar we gaan wel bekijken of er standaard brieven zijn die we aan kunnen pakken. Daarnaast kunnen we ook overwegen om soms teksten te vervangen voor plaatjes om iets nog duidelijker te maken.” Het Taalpanel heeft daarvoor een heel plan van aanpak gemaakt, zo wordt er bijvoorbeeld aangehaakt op de lancering van de nieuwe gemeentewebsite, de nieuwe omgevingswet en ‘Welkom in Woensdrecht’ dat gericht is op nieuwe inwoners die de taal (nog) niet spreken. “Met als doel dat we eigenlijk uiteindelijk overbodig worden”, vertelt Hans Schepers, vrijwilliger bij het To-taalhuis. “We hopen iedereen binnen de gemeente bewust te maken van duidelijke taal, zodat dat over een paar jaar de normaalste zaak van de wereld is.”

“We realiseren ons dat er nog een hele slag te maken is. Teksten zijn te moeilijk en daar gaan we nu mee aan de slag”, vat Lars van der Beek het samen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief