Afbeelding
Foto: Miranda Toebak

Paardencoaching heeft niets met zweverigheid te maken

Door: Joep Bremmers Algemeen

OSSENDRECHT – Ergotherapeute Marjolein Kruf startte twee jaar geleden in Ossendrecht haar eigen praktijk onder de naam Sterk op Weg. Dat deed ze na meer dan tien jaar ervaring op te hebben gedaan als ergotherapeute in een longrevalidatiecentrum. Op haar eigen terrein en heerlijk vrij in de natuur biedt zij de unieke mogelijkheid om paardencoaching en ergotherapie met elkaar te combineren.

“Vaak wordt gedacht dat ergotherapie alleen maar is voor mensen die een beroerte hebben gehad, hersenletsel hebben of voor ouderen”, vertelt Marjolein. “Vaak worden er dan allerlei praktische hulpmiddelen en training ingezet om de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen. Denk daarbij aan douchen, aankleden, traplopen, huishouden, werken en seksualiteit. Maar hier maak ik nu juist het onderscheid. Er is namelijk ook een groep mensen die gebukt gaat onder pijn en vermoeidheid. Vaak is de oorzaak zelfs onduidelijk. Vanzelfsprekend krijgt ook deze doelgroep van mij uitgelegd hoe de dagelijkse praktijk energiezuiniger uitgeoefend kan worden, echter voor hen is het nog veel belangrijker dat zij zich meer bewust worden van hun eigen doen en denken, de eigen grenzen beter gaan herkennen, beter accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn en leren keuzes maken. En hier zit nu precies de kracht van Sterk op Weg, want hier kunnen ook paarden ingezet worden om mensen te coachen.”

Vrije natuur
Marjolein onderstreept hierbij dat coaching met paarden vaak sneller gaat dan praten aan tafel en dat is cruciaal, want hoe eerder zij leren dealen met een lastige situatie, hoe beperkter de ‘schade’ blijft. “Bij het coachen met paarden gaat het dus om het hier en nu.” Marjolein heeft uiterst vriendelijke paarden in een zogenaamde ‘paddock paradise’ staan. Voor wie dat niet weet, dat houdt in dat de paarden gestimuleerd worden om meer te bewegen doordat op verschillende plekken voer, water, rolmogelijkheden en beschutting staan. Dit benadert meer de vrije natuur en zorgt ervoor dat de paarden helemaal in hun element zijn. En dat is belangrijk omdat de signalen die paarden uitzenden zuiver moeten zijn. “Veel dieren, maar paarden in het bijzonder, maken beter gebruik van hun zintuigen dan wij mensen.”

Zweverigheid
Ze voegt er nog grappend aan toe dat olifanten ook tot deze categorie behoren, maar dat dat niet echt haalbaar is in haar achtertuin. “Paarden laten gedragingen zien, die te maken hebben met wat zij zien, horen en voelen. Zij zijn veel beter in staat om op afstand de energie van een persoon te voelen. En dat heeft echt helemaal niets met zweverigheid te maken. Die gedragingen worden met elkaar besproken, waardoor we samen tot de kern van het probleem komen. En zo ontstaat bewustwording en dat is absoluut noodzakelijk om verder te komen in het leven.” Marjolein vertelt dat ze haar paarden ook inzet voor teambuilding. “Het zijn in wezen de paarden die de feedback geven en dat maakt het toch luchtiger en minder bedreigend voor de deelnemers. En niet te vergeten, er ontstaan altijd wel hilarische situaties, waardoor het uitje een onvergetelijke indruk achterlaat.

BIJDRAGE MIRANDA TOEBAK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief