Kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten, commandant van de vliegbasis Woensdrecht.
Kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten, commandant van de vliegbasis Woensdrecht. Foto: Humphrey Hekhuizen

Vliegbasis Woensdrecht bestaat 75 jaar

Door: Joep Bremmers Algemeen

WOENSDRECHT - De vliegbasis Woensdrecht bestaat dit jaar 75 jaar. Om bekende redenen kan het niet groots gevierd worden, maar voor de commandant van de basis, kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten is het wel een mijlpaal om bij stil te staan en vooruit te blikken naar de toekomst.

De luchtvaartgeschiedenis van de basis begon in 1937 toen er een vliegveldje voor zweefvliegtuigen werd aangelegd, daarvoor was het nog agrarisch gebied. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters het vliegveld verder uit en in 1946 heeft de Koninklijke Luchtmacht het terrein in gebruik genomen en is er nooit meer weggegaan. “De basis is in die jaren uitgegroeid tot een compleet dorp”, vertelt commandant Meeuwsen-Scholten. Sinds 10 februari zwaait ze de scepter over de basis. “De omtrek van het hek is 18 kilometer en de startbaan is bijna tweeëneenhalve kilometer lang. Wat we hier eigenlijk doen is ervoor zorgen dat de luchtmacht inzetbaar is. Hier worden mensen opgeleid en zorgen we voor het onderhoud van vliegtuigen en helikopters.”

Vliegbrevet
Als commandant van de vliegbasis is kolonel Meeuwsen-Scholten verantwoordelijk voor alle opleidingen die in Woensdrecht worden gegeven, de openstelling van de vliegbasis, de verkeerstoren, ICT, de brandweer en de meteorologische dienst van de luchtmacht. “De vliegers halen hier in Woensdrecht hun brevet en gaan daarna veelal naar de Verenigde Staten voor een specifieke opleiding. Hun eerste vlieguren doen ze hier in Woensdrecht op in een PC-7 propellervliegtuig, daar hebben we er dertien van.” In de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op de basis krijgen aankomende militairen hun algemene militaire opleiding. “Van spijkerbroek tot militair noemen wij dat”, legt Meeuwsen-Scholten uit. “We bieden functiegerichte opleidingen aan op het gebied van onder meer ICT, vliegtuigonderhoud, brandweer en logistiek.”

Aircampus
Kolonel Meeuwsen-Schouten ziet nog een boel kansen voor de vliegbasis. “We zouden nog veel meer kunnen samenwerken met scholen in de omgeving”, vertelt de kolonel. “Ik ben aan het kijken hoe we elkaar nog beter kunnen vinden en zie echt kansen. Ons opleidingscentrum kan samenwerken met AMTS en Curio. Maar ook met ROC’s in Nederland waar ze opleidingen vliegtuigonderhoud hebben. We zouden bijvoorbeeld docenten kunnen uitwisselen. Maar ook met de bedrijven hier in de buurt die zich richten op vliegtuigonderhoud kunnen we nog veel meer samenwerking. Zo zou de basis echt kunnen uitgroeien tot een aircampus.”

Burendag
Om bekende redenen zit een grootse viering van de 75-jarig bestaan van de vliegbasis er momenteel niet in. “Het is voor ons echt een mijlpaal”, stelt de kolonel. “Maar een grote burendag zit er op het moment niet in gezien de huidige situatie.” Toch gaat het jubileum ook niet in stilte voorbij. “We verzamelen herinneringen van militairen die op de basis hebben gewerkt en mensen uit de buurt. Die delen we vooralsnog op internet en plaatsen we in ons bedrijfsblad. Maar het zou toch mooi zijn als we in het najaar onze relaties op de basis kunnen uitnodigen en een grote burendag kunnen houden. Dat is nu nog even afwachten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief