Jan Prop en Huub Kools overhandigen een cheque aan Titurel.
Jan Prop en Huub Kools overhandigen een cheque aan Titurel. Foto: José van der Wegen

Challenge levert Titurel flink geldbedrag op

Door: Joep Bremmers Algemeen

PUTTE – Eind juni stapten Jan Prop en Huub Kools namens de Stichting GP Adrie van der Poelen sponsor Fristads en Kalas op de racefiets om in totaal bijna 950 kilometer te fietsen voorde Van der Poel-Poulidor Challenge naar Saint-Léonard-de-Noblat. Een challenge waarbij ze niet alleen ruim 34 uur op de fiets zaten en 7112 hoogtemeters maakten, maar ook nog eens geld inzamelden voor Titurel. 11.154 euro om precies te zijn.

De hoogte van het bedrag dat Jan en Huub bij elkaar fietsten bleef geheim tot en met 15 juli. Dat was namelijk de laatste dag dat mensen geld konden doneren voor het goede doel in het kader van de challenge. Een dag later werd vervolgens door Jan en Huub bij sponsor Fristads in Breda de cheque overhandigd aan Titurel-directeur-bestuurder Katrien Muylaert. Toen bleek dat maar liefst 11.154 euro werd opgehaald.

Sponsortocht
Dat Jan en Huub met hun challenge voor Titurel gingen fietsen, was geen grote verrassing. Jan: “Sinds 2009 heeft de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel een speciale band met Titurel. Destijds organiseerden wij voor het eerst het WK en zaten we met het maken van de lunchpakketjes. Titurel bood toen aan om deze voor ons te maken. Sindsdien zit Titurel in ons hart. Ook zijn de cliënten van Titurel altijd met dertig tot veertig mensen aanwezig bij de Uniek Sporten-fietsdag die we normaal gesproken houden, maar wat nu door corona al een tijdje niet kan.” Daarom werd besloten Titurel als goede doel voor de challenge te kiezen. “De cliënten hebben zelf ook nog 500 euro ingezameld met hun sponsortocht bij de Volksabdij in Ossendrecht. Dus ze hebben er zelf ook voor gefietst.”

Tuin
Volgens Jan is geen enkele euro aan de strijkstok blijven hangen en gaat echt elke ingezamelde euro naar Titurel. “We willen graag laten zien en aantonen dat ook als je een handicap hebt, je altijd kunt sporten. Het geld willen we dan ook graag gebruiken om cliënten straks te kunnen laten sporten.” Bij Titurel wordt momenteel gewerkt aan de nieuwbouw van het complex en bij deze nieuwbouw komt ook een tuin. Volgens Katrien Muylaert wordt het geld dan ook gespendeerd aan de inrichting van die tuin. “We willen hier graag beweegmiddelen voor onze cliënten plaatsen. Beweging vinden wij erg belangrijk voor onze cliënten en daarom zetten we al in op activiteiten als zwemmen, fietsen en voetbal. Maar we willen straks bij de nieuwbouw, op de twee locaties op ons terrein, de tuin echt inrichten met speel- en sporttoestellen passend bij ieder niveau van onze cliënten. Denk bijvoorbeeld aan een schommel waar je op kunt liggen. Zulke toestellen kosten veel geld en met deze cheque kunnen we deze toestellen financieren.”

Verhuizing
De oplevering van de nieuwbouw staat nu gepland voor later dit jaar, waarbij de verhuizing van het monumentale gebouw naar de nieuwbouw mogelijk half oktober of half november zal plaatsvinden. “Dat is dus al best snel”, aldus Katrien. De nieuwbouw heeft dan straks een mooie beweeg- en speeltuin er bij voor de cliënten. Om hun dankbaarheid te uiten hadden de cliënten dan ook een speciale medaille gemaakt voor Jan en Huub, net als een mat uit de eigen matvlechterij. Ook kregen de twee een flesje champagne. “Het geld krijgt straks echt een goede bestemming.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief