Het Ossendrechts gemeentehuis krijgt een monumentale status.
Het Ossendrechts gemeentehuis krijgt een monumentale status. Foto: José van der Wegen

‘Investeren in het verleden is investeren in de toekomst’

Door: José van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - De Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ) zet zich al tijden in voor het behoud van erfgoed in de gemeente Woensdrecht. Maar het ontbreekt in de gemeente nog steeds aan goed erfgoedbeleid. Dat is één van de redenen waarom het landelijke Cuypersgenootschap een brief heeft geschreven aan de gemeente.

Volgens Dees Verbeek van SBCEZ heeft de stichting onlangs een oproep gedaan voor mensen die zich willen inzetten voor erfgoed in de gemeente (zie bericht elders in deze krant). “Deze oproep werd door het Cuypersgenootschap gelezen en zij willen ons hierbij helpen. Daarom hebben ze na overleg met SBCEZ een brief gestuurd naar de gemeente.” Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en 20e eeuw. Volgens historicus Norman Vervat werkt het Cuypersgenootschap landelijk, maar trok de gemeente Woensdrecht hun aandacht. “We vingen meerdere keren een signaal op over zaken die spelen in Woensdrecht. Zo was er eerst de discussie rond het oude Ossendrechtse gemeentehuis en later ook rond het pand van basisschool De Stappen in Hoogerheide. Als Cuypersgenootschap kunnen we niet alles oppakken, maar als er meerdere signalen binnenkomen, dan is er wel sprake van meer dan een incident.”

Brief
Dat verder kijken heeft het Cuypersgenootschap nu gedaan in de vorm van een brief, verstuurd op 5 juli jongstleden. In deze brief wordt onder meer de zorg geuit dat er vrijwel geen erfgoedbeleid is in Woensdrecht. Daarnaast zijn veel historische gebouwen in de gemeente kwetsbaar. Doordat veel van deze gebouwen zonder (gemeentelijke) status zijn, zouden ze in feite met een simpele sloopmelding gesloopt mogen worden. Voorbeelden hiervan zijn de kerken van Woensdrecht en Hoogerheide, maar ook diverse gietijzeren grenspalen uit de 19e eeuw en voorbeelden van militair erfgoed. Verbeek en Vervat hopen dat de gemeente met de brief het signaal oppakt dat er iets moet gebeuren met het erfgoedbeleid. “Het is vooral zaak dat de gemeente eens gaat kijken wat er ontbreekt, wat er al is en wat de gemeente kan doen. Maar ook de burgers zelf moeten blijven opletten. De burgers kunnen er voor zorgen dat er een stimulans komt om erfgoedbeleid te maken. Het doel blijft namelijk het redden van gebouwen en iedere gemeente moet een goed monumentenbeleid hebben.”

Inhuren
In de gemeente Woensdrecht is er op dit moment helaas geen ambtenaar actief op het gebied van erfgoed. Maar volgens Norman hoeft dit geen belemmering te zijn. “Er zijn meerdere gemeenten die bijvoorbeeld een ambtenaar uit een buurgemeente inhuren voor een dag. In Roosendaal en Bergen op Zoom hebben ze het erfgoedbeleid redelijk goed voor elkaar. Al komt zo’n ambtenaar maar één dag, dan kun je wel al een basis leggen voor goed erfgoedbeleid.” Norman en Dees spreken de hoop uit dat ook de politiek kleur gaat bekennen door erfgoed in het verkiezingsprogramma’s op te nemen. “Mensen wonen en werken graag in een historische omgeving met karakter. Historische panden kunnen dan ook een bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht van de gemeente Woensdrecht. Met goed erfgoedbeleid investeer je in het verleden, maar ook in de toekomst.” Het Cuypersgenootschap is in ieder geval bereid de gemeente Woensdrecht met raad en daad te ondersteunen. “De brief is het begin, we wachten nu op antwoord.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief